“Bojkotašima” popisa kazne do 500 eura

Piše: Objavljeno: 17/10/2023
featured image

Uprava za statistiku – MONSTAT će prema građanima koji odbiju da učestvuju u popisu, dosljedno primijeniti Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim su za takvu vrstu prekršaja propisane novčane kazne od 100 do 500 eura.

To su sinoć “Vijestima” potvrdili iz MONSTAT-a, navodeći da Uprava za statistiku ne plaši građane, kao što to navode predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), već ukazuju na njihove zakonske obaveze i kakve su posljedice u slučaju njihovog nepoštovanja.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković juče je saopštio da niko ne treba da se trudi, pa ni MONSTAT, da plaši građane kaznama ako bude bojkota popisa, navodeći da to nije utemeljeno u zakonu.

On je na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li će DPS plaćati eventualne kazne građanima, rekao da će pravni tim te stranke jasno navesti razloge zbog čega ne stoji argumentacija koju je iznio direktor MONSTATA, kao ni prijetnje građanima kaznama.

Direktor MONSTAT-a Miroslav Pejović je u nedjelju veče na TVCG saopštio da je pozivanje pojedinih partija na bojkot popisa poziv na kršenje zakona. Pejović je rekao da bojkot nije nepoznanica u statističkoj praksi, te da je ako se nađu u toj situaciji predviđeno korišćenje administrativnih izvora.

“Procijenićemo sve nedostajuće podatke, odnosno uključiti one koji su dostupni u samom registru, rekao je Pejović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content