Blaži pad aktivnosti u industriji eurozone u novembru

Piše: Objavljeno: 02/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Pad aktivnosti u industriji eurozone ublažen je u novembru, ali kompanije su ponovo smanjile broj zaposlenih, šesti mjesec zaredom, pokazao je mjesečni izvještaj S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji eurozone porastao je u novembru 1,1 bod u odnosu na oktobar, na 44,2 boda, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaj za S&P Global, prenosi rtcg.me. Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

„Novembar nije bio najljepši i to ne vrijedi samo za vremenske prilike, već i za stanje u proizvodnom sektoru eurozone”, naveo je glavni ekonomista HBOC-a, Cyrus de la Rubia.

Prema njegovim riječima, čini se da je sektor potrošačke robe u nešto boljoj poziciji nego sektori intermedijarnih dobara.

“Takva je situacija uobičajena u recesijama kada značajan dio lične potrošnje obično ostaje stabilan”, dodao je De la Rubia.

Poboljšanje je uglavnom skromno i nema dinamiku koja je nužna da bi se objavio uzlazni trend.

Potražnja je oslabila 19. mjesec zaredom, ali rast indeksa ipak signalizira blaži pad.

Istraživanje je takođe pokazalo da kompanije ne očekuju značajan oporavak, jer su ponovo smanjile broj zaposlenih, šesti mjesec zaredom.

Indeks zaposlenosti pao je najniže od avgusta 2020. godine, kada su u cijelom svijetu na snazi bila pandemijska ograničenja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content