Blagi rast cijena nafte

Piše: Objavljeno: 18/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na svjetskim tržištima cijene nafte su, nakon sedam nedjelja pada, prošle sedmice blago porasle iako su znatno oscilirale, zavisno od vijesti o ponudi i potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 0,9 odsto na 76,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,3 odsto na 71,43 dolara, prenosi SEEbiz.

Prvi rast cijena nakon sedam nedjelja pada zahvaljuje se nadi trgovaca da će u idućoj godini potražnja za naftom porasti, s obzirom na to da je, čini se, ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama završen.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici američke centralne banke ostavili su kamatne stope nepromijenjene, s obzirom da inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postupno popuštaju, i procijenili da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

To vjerovatno znači da će, uprkos oštrom povećanju kamata u više od godinu i po, najveća svjetska ekonomija izbjeći recesiju. To, međutim, znači stabilizaciju potražnje za naftom.

Najava smanjenja kamata Feda izazvala je pad vrijednosti dolara prema korpi valuta na najniži nivo u četiri mjeseca, što je takođe podržalo cijene nafte, s obzirom da je zbog slabijeg dolara nafta jeftinija za kupce u drugim valutama. Zbog niže cijene i mogućeg jačanja potražnje u SAD-u, svjetska potrošnja će naredne godine porasti 1,1 milion barela dnevno, oko 130 hiljada više nego što se prije očekivalo, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).

OPEC+, koji okuplja zemlje OPEC-a i saveznike, krajem novembra je dogovorio smanjenje proizvodnje od oko 2,2 miliona barela dnevno za prvo tromjesečje iduće godine.

Međutim, slabi ekonomski podaci iz najveće evropske ekonomije, njemačke, i najvećeg svjetskog uvoznika Kine ograničili su rast cijena nafte prošle sedmice. Nakon pada prethodnih sedmice, cijene su nafte na putu gubitaka u ovoj godini. Na londonskom je tržištu cijena barela trenutno u minusu u odnosu na početak godine oko 11 odsto, kao i na američkom.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content