Bjelopoljci priželjkuju toplotno postrojenje, stranci zainteresovani

Piše: Objavljeno: 27/02/2024
featured image

Foto: sr.wikipedia.org

Toplotno postrojenje na listi je gradskog plana. I o tome se već dugo govori u Bijelom Polju. Građani priželjkuju da drva i pelet zamijene najsavremenijim sistemom zagrijanja. Bilo bi toplije, jeftinije, a vazduh mnogo čistiji i zdraviji.

Nevladina organizacija Bjelopolski demokratski centar intenzivno se bavi rješavanjem problema zagađenosti vazduha. Nizale su se mjere koje bi uticale na manju emisiju štetnih gasova i prolazile lokalnu skupštinsku, ali i vladinu proceduru. I svi su saglasni u tome da se gradi toplana, piše rtcg.me.

“To je po meni jedino rješenje koje bi na dugoročnom nivou riješilo problem zagađenosti vazduha u Bjelom polju, a sa druge strane pomoglo građanima da obezbijede na kvalitetan način svoju grejnu sezonu. Dakle, taj projekat siguran sam da ne može preko noći da se realizuje, potrebno su ogromna finansijska sredstva, potrebno je ogromno vrijeme, potrebno je uključivanje svih institucija i sa nivoa vlade da se ovaj problem riješi”, kaže za TVCG Zdravko Janjušević, dirketor NVO Bjelopolski demokratski centar.

Gradska vlast također želi da se problem riješi. Kontaktiraju međunarodne partnere, razgovaraju u Ministarstvu energetike i razmjenjuju ideje.

“Jedna od ideja je da se ide na toplifikaciju Bjelog Polja, a na nivou ekoloških izvore energije. Znači, ne nikako nafta, ne nikako ugalj, nego da idemo u suštini na neku vrstu kogeneracije proizvodnje toplotne i električne energije na neku vrstu zelenog šumskog otpada. Ne bi puno ugrozili šume, a sa druge strane bi dobili čistiju životnu sredinu i ne samo to, nego bi to ujedinili sa nekim toplotnim pumpama, sa kogeneracijom na principu termalnih izvora koje imamo na kiselim vodama”, istakao je Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Strane kompanije zainteresovane su za ulaganja, potencijalnih investitora po riječima Smolovića ima, ali i drugih načina da se dođe do toplotnog postrojenja vrijednog 25 miliona eura.

“Postoji mnogo evropskih fondova koji vam daju 40, 50 do čak 70% bespovratnih sredstava, ali je bitno da ti potencijalni investitori sagledaju kroz fizibiliti studije koje su u toku, mi smo neke radili 2015. godine sa IBRD-om i nekim austrijskim fondovima, da sagledaju sve mogućnosti. Nije samo u pitanju Bijelo Polje, nego je u pitanju i cijena električne energije po kojoj bi morali da prodaju tu proizvedenu električnu energiju viška, kao i koncesijama. To je jedan multidisciplinaran projekat koji treba usaglasiti na više lokalnih i državnih kao i međunarodnom nivou”, dodaje Smolović.

Usaglašavanja ipak znaju da potraju, ali prvog čovjeka grada ohrabro je to što su privukli pažnju ljudi koji nude svoj kapital za gradnju postrojenja.

“Bilo je više zainteresovanih mailova smo dobili, mi smo sve to proslijedili Ministarstvu energetike i formiraćemo neku zajedničku grupu koja će se tim ozbiljno baviti. Sada je to na nivou interesovanja, na osnovu prekupljanja informacija se rade ozbiljne fizibilite studije, to je veoma ozbiljan projekat i dugoročan projekat, a na osnovu toga se tek očekujemo pisma, zainteresovanosti, javne tendere itd”, kaže Smolović.

Tvrdi da nikakvih prepreka neće biti, kaže da je toplifikacija prioritet među projektima te da će se gradska vlast zalagati za gradnju najsavremenijeg postrojenja za grijanje jer je to u najvećem interesu građana.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content