BIH: Najveća inflacija u posljednje 22 godine

Piše: Objavljeno: 22/08/2022
featured image

Foto: pexels

Inflacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) porasla je na 17,6 odsto u julu na godišnjem nivou.

“Ovo je najveća inflacija u posljednje 22 godine”, napisao je tim povodom ekonomista Vjekoslav Domljan na svom Tviter nalogu.

Potrošačke cijene su u julu, u odnosu na jun, u prosjeku porasle 0,4 odsto, prenosi rtcg.me.

Cijene hrane zabilježile su u julu rast od 25,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su cijene bezalkoholnih pića imale rast od 16,5 odsto.

Upotreba prevoznih sredstava, usljed poskupljenja goriva, skuplja je 41 odsto, dok je cijena usluga prevoza porasla 18 odsto.

Poslije ovih stavki, najveći rast bilježe električna energija, gas i drugi energenti, gdje poskupljenje na godišnjem nivou iznosi 23,6 odsto. Udar na kućne budžete dodatno pojačava pvoećanje cijena dobara i usluga vezanih za redovno održavanje kuće za 12,3 odsto.

U prvih sedam mjeseci, u odnosu na isti period prošle godine, potrošačke cijene u Federaciji BiH veće su 13 odsto. Centralna banka BiH nedavno je, objavljujući prognoze inflacije, objavila da očekuje usporavanje rasta cijena tek u četvrtom kvartalu.

“Do toga će doći usljed baznog efekta iz prošle godine, efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka, uz pretpostavku odsustva daljeg rasta cijena hrane i energenata”, navela je banka.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content