Bez žena na pozicijama nema napredne politike

Piše: Objavljeno: 06/11/2023
featured image

Ni 44. Vlada nije se proslavila učešćem žena u njoj, već se nastavlja konstatno nazadovanje na polju njihove političke participacije, poručila je za Radio Crne Gore bivša predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić. U novoj Vladi nema potpredsjednica, iako 44. saziv ima rekordan broj vicepremijera. Takvim djelovanjem, Vlada pokazuje, smatra Jelušić, da nije spremna na promjene na putu ka Evropskoj uniji (EU), kada su rodne politike u pitanju.

Osim u izvršnoj vlasti, broj žena ni u Parlamentu nije na zavidnom nivou, ističe za Radio Crne Gore članica Ženskog kluba, oformljenog u prethodnom sazivu Skupštine i poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč.

“Skandalozno je, koliko je malo ženskih glava u crnogorskom parlamentu i Vladi Crne Gore, sve na nivou kvote, a još je bizarnije što mnogim koleginicama to ne smeta. Svaka ministarka, poslanica i odbornica dužna je da se pobuni zbog toga”, naglasila je Vuković Kuč.

Navodi da udobno se smjestiti u svoju kvotom dobijenu fotelju i nijemo posmatrati polnu i rodnu političku selekciju znači pristati da budeš “dekor koji služi za lažiranje demokratskih procesa i evropskih standarda”.

Funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) i kopredsjednica Ženskog kluba, osnovanog u prethodnom sazivu Skupštine, Branka Bošnjak sigurna je da će se situacija pogoršati ukoliko do rekonstrukcije Vlade, koja se najavljuje, dođe.

“Ovakav pristup nije dobar za napredak našeg drustva, jer kada uporno isključujete pola populacije sa pozicija odlučivanja, nećete imati ni zdrave, ni napredne, ni izbalansirane politike”, navodi Bošnjak.

Ističe da premijer Milojko Spajić, snosi odgovornost jer je kao neko ko se daje za proevropskog, modernog političara trebao da insistira na rodnoj izbalansiranosti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content