“Bez stranaca, u Crnoj Gori oko 540.000 stanovnika”

Piše: Objavljeno: 01/02/2024
featured image

foto:anadolija

Profesor i demokraf Miroslav Doderović ocijenio je da u Crnoj Gori živi 540-545 hiljada stanovnika, ako se oduzme broj stranaca. On je u emisiji “Stav” na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazao da su Podgorica, Tivat i Budva fokusne tačke koje ukazuju da je Crna Gora prosperitetna država, gdje se stanovi grade i doseljavaju stranci, ali da imamo proces depoulizacije kad se te tri tačke napuste.

Doderović je kazao da je popis stanovništva pokazao da se Crna Gora nalazi u čudnom demokrafskom stanju. Komentarišući preliminarne rezultate, istakao je da iseljavanje ovog puta kreće od Kotora, iz kojeg je otišlo 600-700 osoba, pa se preplilo na Cetinje, Nikšić… Proces se, dodaje, dalje usmjerava ka Pljevljima, a jedan krak prema Mojkovcu i Kolašinu.

“Popis pokazuje da vidimo da imamo negativne stope prirodnog prirštaja, ali 2,5 odsto više stanovništa, što prepisujemo većem broju stranaca. Što se Kotora tiče, pokazuje se da se jedan dio domicilnog stanovništva iseljava, te da turizam nije samo faktor koji donosi novac, već da jedan dio stanovništva bježi od turista i gužve. Pljevlja su se vratila na broj stanovnika iz 1921. godine”, istakao je sagovornik TVCG.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content