Bez porođaja u Mojkovcu već osam godina

Piše: Objavljeno: 28/02/2024
featured image

Direktor Doma zdravlja u Mojkovcu Miloje Zejak tvrdi da se u toj ustanovi od 2016. godine ne obavljaju porođaji jer za to ne postoje uslovi.

On je, reagujući na navode iz Analize o procjeni kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz stručnu pomoć međunarodne fondacije CURATIO, kazao da već osam godina Dom zdravlja Mojkovac ne obavlja porođaje.

Podsjeća da u tom Domu zdravlja “postoji stacionar sa dva kreveta za smještaj žena sa ginekološkim problemima, odnosno trudnica”.

“Rješenjem Ministarstva zdravlja iz 2016. godine određeno je da ustanova ispunjava uslove samo za pružanje stacionarne zdravstvene zaštite iz ginekologije i akušerstva sa ambulantom, ne i za obavljanje porođaja. To rješenje je doneseno nakon eksterne provjere kvaliteta stručnog rada u pogledu ispunjenosti uslova u stacionaru u Mojkovcu”, pojasnio je Zejak.

Eksternom provjerom, tvrdi, tada je utvrđeno da prema uslovima u pogledu prostora i obezbijeđene medicinsko tehničke opreme, nema uslova za vršenje porođaja, pa je i izmijenjeno prethodno rješenje Ministarstva zdravlja od 2012. godine, kojim je to bilo omogućeno.

Procjenjujući kvalitet njege u domovima zdravlja Mojkovac, Plav, Rožaje i Ulcinj, utvrđeno je da u tim ustanovama nije bezbjedno rađati.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content