Besplatna linija 1555 za psihološku podršku tokom pandemije virusa korona

Piše: Milanka Ćorović Objavljeno: 02/04/2020
featured image

Klinički centar Crne Gore u saradnji sa kompanijom Crnogorski Telekom, otvorio je besplatnu telefonsku liniju 1555, za psihološku podršku građanima tokom pandemije novog virusa korona.

Građanima će svakog dana od deset do 19 sati na raspolaganju biti više od dvadeset stručnjaka KCCG iz ove oblasti, a pozivi su besplatni.

Iz Klinike za psihijatriju KCCG kazali su da se u toku bilo koje epidemije očekuje povećanje nivoa stresa i anksioznosti kod svih pojedinaca.

Oni su objasnili da se to najčešće manifestuje strahom od bolesti ili smrti, socijalne isključenosti i smještanja u karantin zbog povezanosti sa novim virusom, od gubitka sredstava za život, nemogućnosti za rad u izolaciji i otpuštanja s posla, kao i osjećajem nemoći da se zaštite voljene osobe.

Navodi se i da je psihološka podrška u ovom periodu neophodna i kako bi se preduprijedile neke od mogućih dugoročnih posljedica stalnog straha, nesigurnosti i stresa u populaciji.

-Među njima su narušavanje mreže društvenih kontakata, stigma prema onima koji su se oporavili koja može dovesti do odbacivanje od zajednice, značajne promjene u emocionalnom stanju, ljutnja i agresija usmjerena protiv zdravstvenih radnika na terenu kao i mogući bijes i agresija prema djeci, supružnicima, partnerima i članovima porodice, odnosno porast porodičnog nasilja – upozorili su iz KCCG-a.

Oni su kazali da će zahvaljujući digitalnom sistemu koji je KCCG-a na korišćenje besplatno ustupio Telekom, stručnjaci za psihološku podršku moći će da rade od kuće.

– Na taj način se poštuju preventivne mjere nadležnih institucija i štiti zdravlje građana i zaposlenih, dok se istovremeno omogućuje kontinuitet u pružanju podrške svima kojima je potrebna – naveli su iz KCCG-a.

Navodi se da je poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Klinika za psihijatriju na angažovala svoje stručnjake obučene za savjetovanje putem telefona u kriznim situacijama.

Oni su objasnili da su stručnjaci obučeni i za pružanja psihološke podrške građanima u pandemijskim situacijama, sa posebnim osvrtom na opštu populaciju, porodice sa djecom, i posebne katergorije građana odnosno pacijenata na čije potrebe treba odgovoriti.

-Imajući u vidu da mjere socijalnog distanciranja, izolacije i karantina predstavljaju dodatne faktore koji narušavaju lični, profesionalni i društveni milje svakog građanina, kao što preventivno djelujemo u domenu tjelesnog zdravlja, tako snažno moramo odgovoriti i na prijetnje mentalnom zdravlju u situacijama pandemije – poručili su iz KCCG-a.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content