Berzanski indeksi i dalje rastu

Piše: Objavljeno: 28/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi dodatno porasli, pa se S&P 500 približio rekordnoj vrijednosti, a trgovalo se mirno jer nije bilo vijesti koje bi podstakle ulagače.

Dow Jones ojačao je 0,3 odsto na 37.656 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,14 odsto na 4.781 poen, a Nasdaq indeks 0,16 odsto na 15.099 bodova.

Na tržištu vlada dobro raspoloženje. Rast indeksa ušao je u devetu sedmicu, jer svi posljednji podaci pokazuju da se rast američke privrede usporava, dok inflacija postupno popušta.

Zahvaljujući tome, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), najvjerovatnije je završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa naredne godine slijedi smanjenje kamata, piše seebiz.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed početi da smanjuje kamate u martu.

No, to su samo procjene, a o daljim realnim ekonomskim pokazateljima zavisiće šta će Fed učiniti.

Nakon osam sedmica uzastopnog rasta, Dow Jones dostigao je rekordnu vrijednost, dok se S&P 500 rekordu primakao na manje od jedan odsto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se i uobičajenom “uljepšavanju” portfelja na kraju godine,

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 odsto na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 odsto na 16.742 poena, a pariski CAC neznatno na 4.571 bod.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content