Begić o velikom kašlju: Moguće epidemiološki najgora godina

Piše: Objavljeno: 12/02/2024
featured image

Trenutno obolijevanje u Crnoj Gori od velikog kašlja je najgore od kako se veliki kašalj prati u sistemu javno-zdravstvenog nadzora, kazao je epidemiolog dr Senad Begić koordinator UNICEF-a. On je kazao da se već nalazimo na nivou obolijevanja iz 1967 – 1972 godine sa velikim potencijalom da imamo epidemiološki najgoru godinu.

Iako je u školama i vrtićima sve više djece oboljele od gripa Begić kaže da je to za očekivati jer je doba godine kada su respiratorne infekcije češće.

“Ono što nas u Unicefu posebno plaši a vidim i javne zdravstvene vlasti je situacija sa velikim kašljem. Trenutno obolijevanje u Crnoj Gori od velikog kašlja je najgore od kako se veliki kašalj prati u sistemu javno-zdravstvenog nadzora”, kazao je Begić.

On napominje da je prošlog ponedjeljka bilo nešto više od 500 oboljelih i da IJZCG početkom sedmice ažurira podatke pa očekuje nove.

“Već sada se nalazimo na nivou obolijevanja iz 1967 – 1972 godine sa velikim potencijalom da imamo epidemiološki najgoru godinu”, istakao je Begić.

Više je, kaže, razloga zašto je to tako.

“Mislim da je glavni razlog te epidemije činjenica da se svake godine akumulira određeni broj djece koja nijesu adekvatno štićena tj. nijesu primili broj doza vakcine da bi se imunitet ostvario i održavao i druga stvar je da kod velikog kašlja imamo problem gubitka imuniteta pa u Crnoj Gori najviše obolijevaju, mladi i srednjoškolci koji imaju veliki potencijal da bolest šire dalje”, kazao je Begić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content