Bečić: Žene moraju biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni

Piše: Objavljeno: 25/11/2021
featured image

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, istakao je da žene moraju biti zaštićene, jednakost među polovima u savremenom društvu u kom živimo mora biti postignuta, ljudska prava žena i djevojaka moraju biti obezbijeđena, a počinioci nasilja nad ženama moraju biti najoštrije kažnjeni, te poručio da će Skupština kao najviše zakonodavno tijelo dati punu podršku u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nasilja nad ženama, piše rtcg.me.

Osvrnuvši se na prošlost i temelje Crne Gore, predsjednik je kazao da je njegova prva pomisao ,,sjećanje na naše majke, sestre, sve one heroine iz tako slavne i tako dične prošlosti ove ponosne i lijepe zemlje”.
 
,,Zemlje koja je umivena suzama i znojem svih njih – žena koje su održale našu državu na odsudnim bojnim poljanama, jer borba sa životom je bila najteža i neprestana. Zato je neophodno da se mi danas, kao njihovi potomci, s pijetetom sjećamo svih tih primjera i da od njih uzimamo obrazac kako da čuvamo i unapređujemo našu državu. Govoreći o našoj prošlosti i ulozi žene u njoj, mogao bih da navedem mnoštvo primjera istaknutih žena, čija imena i djela i danas sijaju”, kazao je Bečić.
 
Predsjednik Skupštine je, govoreći o problemima sa kojima se danas žene susreću, istakao da nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja značajan problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posljedicama za pojedinca, porodicu i društvo u cjelini.
 
“Ono što danas razlikuje od juče jeste to što smo mi odlučni da uradimo sve kako bi  taj problem iskorijenili iz našeg društva. Naša je dužnost da zagovaramo i u djelo sprovedemo politiku suzbijanja diskriminacije i moramo dati sve od sebe da promovišemo kulturu tolerancije”, kazao je Bečić.

On je ocijenio da su poražavajući statistički podaci studije koju je u Crnoj Gori prošle godine sproveo OSCE, po kojima je svaka peta žena iskusila fizičko ili seksualno nasilje nakon svoje 15. godine od strane intimnog partnera ili ne-partnera, a svaka treća žena je izjavila da je doživjela neki oblik fizičkog nasilja od strane odrasle osobe prije svoje 15. godine.
 
Bečić je naglasio da je neophodno sistemski nastojati da se nasilje u porodici iskorijeni, pri čemu treba uključiti sve institucije  sa aspekta svojih ovlašćenja.

“Najviše zakonodavno tijelo ove države, na čijem sam čelu, daće punu podršku u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nasilja nad ženama. Osim toga, podržavam i pozivam sve žene koje trpe nasilje u porodici da zatraže pomoć nadležnih institucija, jer će time sačuvati i sebe i svoju djecu, kojoj moramo pružiti bolju i ljepšu budućnost”, istakao je on.
 
Uoči 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zgrada Skupštine Crne Gore simbolično je večeras osvijetljena narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na borbu protiv velikog problema koji zahvata naše društvo i u 21. vijeku.

“Cilj ove kampanje je da se podigne svijest o ovoj apsolutno neprihvatljivoj društvenoj pojavi, da se ukaže na to koliko je ona prisutna u blizini svakog od nas i da pozove na angažman cijelog društva u njenom iskorjenjivanju”, saopštili su iz Skupštine Crne Gore.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content