Banke očekuju pooštravanje kreditnih uslova

Piše: Objavljeno: 05/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Savjeta Centralne banke Crne Gore saopštio je da crnogorske banke očekuju pooštravanje kreditne politike za privredu i stanovništvo.

Na sjednici Savjeta, kako je saopšteno iz CBCG, razmatran je i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za treći kvartal 2022. godine, u kojem je istaknuto da su u ovom periodu pooštreni kreditni standardi i kreditni uslovi za privredu i stanovništvo, piše rtcg.me.

“Očekivanja banaka pokazuju da će se nastaviti pooštravanje kreditne politike za privredu i stanovništvo i u posljednjem kvartalu 2022. godine, što se objašnjava percepcijom uvećanog rizika usljed aktuelne ekonomske situacije na globalnom nivou. Banke, takođe, očekuju pooštravanje kreditnih uslova za oba sektora, odnosno povećanje kamatnih marži, provizija i naknada i strožije zahtjeve u pogleda kolaterala, kao i skraćenje ročnosti”, saopšteno je iz CBCG.

Utvrđeni Politika i Finansijski plan CBCG za 2023. godinu

Na sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore utvrđena je Politika Centralne banke Crne Gore u 2023. godini.

Kako je saopšteno iz CBCG u dokumentu su sadržani ciljevi poslovanja te institucije, koji proizilaze iz obaveza definisanih Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, i definisane smjernice osnovnih aktivnosti koje će biti realizovane tokom naredne godine.

“Politikom se, između ostalog, precizira da će Centralna banka Crne Gore tokom naredne godine pratiti efekte uvedenih monetarnih i makroprudencijalnih mjera i, po potrebi, pristupiti implementaciji drugih instrumenata monetarne i makroprudencijalne politike u cilju očuvanja zdravlja bankarskog sektora i finansijske stabilnosti”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je, kako se navodi, usvojio i Finansijski plan i Plan investicija Centralne banke Crne Gore za 2023. godinu, čime se obezbjeđuju uslovi za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija CBCG.

Ističu da su oba dokumenta su pripremljena u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content