Banka Engleske predstavila novčanice sa likom kralja Čarlsa

Piše: Objavljeno: 26/12/2022
featured image

Foto: Twitter

Predstavljen je izgled novčanica sa likom britanskog kralja Čarlsa. Banka Engleske navodi da će upotreba novih novčanica početi sredinom 2024. godine.

Banka Engleske predstavila je novčanice sa likom britanskog kralja Čarlsa. Lik britanskog monarha naći će se na novčanicama od pet, deset, 20 i 50 funti, a osim lika kralja Čarlsa, neće biti promjena u postojećem dizajnu, prenosi rtcg.me.

Dodaje se da će se lik kralja naći na aversu novčanice, ali i u malom providnom bezbjednosnom žigu.

„Veoma sam ponosan što Banka predstavlja izgled naših novih novčanica koje će nositi lik kralja Čarlsa Trećeg. Ovo je značajan trenutak, pošto je kralj tek drugi monarh koji će se naći na našim novčanicama“, rekao je Endrju Bejli, guverner Banke Engleske.

Iz Banke Engleske su istakli da se očekuje da će nove novčanice biti puštene u opticaj sredinom 2024. godine, a da će sve novčanice sa likom kraljice Elizabete koja je preminula u septembru takođe biti u upotrebi.

Kraljica Elizabeta Druga bila je prvi britanski monarh koji se našao na novčanicama funte, a novčanice koje se izdaju u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj ne sadrže lik monarha.

Novčići od 50 penija sa likom kralja Čarlsa već su pušteni u opticaj početkom decembra.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content