Bambur: Kazne neadekvatne, žrtve nezaštićene

Piše: Objavljeno: 23/01/2021
featured image

Psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur vjeruje da su dešavanja u Srbiji podstakla mnoge žrtve seksualnog nasilja u regionu da nasilje prijave i potraže pomoć, piše rtcg.me.

Ona kaže da u Crnoj Gori podrška sistema žrtvama nije dovoljna i adekvatna.

“Podrška sistema na mnogo nivoa nije dovoljna, kaznena politika nije adekvatna, postoji podataka da je čak 70 odsto prijava odbačeno, da su kazne minimalne ili ispod minimuma, a žrtve su često izlagane procedurama koje loše utiču na njihovo mentalno zdravlje, a nema svijesti o delikatnosti problema”, navela je Bambur gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Poremećaji u ishrani, nagle promjene raspoloženje, izbjegavanje međuljudskih odnosa, samo su neki od pokazatelje da se, kako kaže Bambur, djeci nešto država.

U osnovi takvog ponašnaja je, kako dodaje, stid.

“Stid je oblik straha od odbacivanja, jer osoba procjenjuje da je uradila nešto zbog čega će narušiti sliku o sebi i zbog toga se tako i ponaša. Ono što može da pomogne jeste da shvatimo da sramora seksualnog nasilja i nasilja uopšte nije sramota žrtve, već sramota nasilnika”, poručuje Bambur.

Glavna opasnost, kako dodaje, leži u nedostatku otvorenog razgovora između roditelja i djece.

“Cjelodnevna briga ne pomaže rješenju već otvoren razgovor sa djecom”, navodi Bambur i savjetuje da se sa djecom na temu nasilja počne pričati već od pete godine i to, kako dodaje, primjerenim rječnikom.

Bambur kaže i da istraživanja pokazuju da je svega 12 odsto nasilja prijavljeno. Navodi i da je mnogo je teže žrtvama u manjim zajednicama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content