Avganistan zemlja s najmanje prava žena na svijetu

Piše: Objavljeno: 08/03/2023
featured image

Foto: Pixabay

Talibanske vlasti u Avganistanu priznaju ženama najmanje prava u svijetu, ocijenile su danas Ujedinjene nacije. Misija UN je u saopštenju objavljenom na Međunarodni dan žena, 8. mart navela da je nova vlast u Avganistanu gotovo “jedinstvena u usredsređenosti da nametne pravila koja većinu žena i djevojaka ostavljaju zarobljenim u kući”.

Uprkos obećanjima talibana da će biti umjereniji nego za vrijeme njihove prethodne vladavine (1996-2001), ipak su nametnuli oštre mjere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021, prenosi rtcg.me.

Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a djevojčicama školovanje poslije šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja poslije presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije u Avganistanu Roza Otunbajeva izjavila je da Avganistan pod talibanima “ostaje najrepresivnija država na svijetu kada su u pitanju ženska prava”.

“Uznemiravajuće je bilo svjedočiti njihovim metodičnim, namjernim i sistematskim naporima da izbace avganistanske žene i djevojke iz javne sfere”, rekla je ona.

Ograničenja, posebno zabrana obrazovanja i rada žena u nevladinim organizacijama, izazvala su žestoku međunarodnu osudu, ali talibani nijesu pokazali znake da će povući mere.

“Zatvaranje gotovo polovine stanovnika države u kuće je čin nacionalnog samopovređivanja. To će osuditi ne samo žene i djevojke već i sve Avganistance na siromaštvo. To će dodatno izolovanti Avganistan od svojih građana i ostatka svijeta”, rekla je Otunbajeva.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content