Austrija: Do 200 eura od države za popravku električnih uređaja

Piše: Objavljeno: 12/05/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Austrija će subvencionisati popravku starih ili pokvarenih električnih aparata, u cilju podsticanja građana da ih koriste što duže, kao i u cilju zaštite resursa, životne sredine i podrške održivoj cirkularnoj ekonomiji.

Država od kraja aprila građanima putem bonova finansira do 50 odsto izdataka za svaku popravku nekog električnog ili elektronskog uređaja, pri čemu subvencija države može da bude maksimalno 200 eura, prenosi rtcg.me.

“Bonus za popravke” je projekat za koji je do 2026. godine austrijsko ministarstvo za zaštitu klime obezbijedilo više od 130 miliona eura iz Fonda za obnovu “Sljedeća generacija EU”.

Slični projekti već postoje u nekim austrijskim pokrajinama, kao i u nemačkoj Tiringiji, ali je ovakav potez Austrije prvi program u EU koji takve subvencije uvodi na nivou cijele države.

Građani će na internetu moći da naruče jedan bon za uređaj koji namjeravaju da poprave, ali je upotreba bona ograničena na servisere i radionice koji su se uključili u akciju i koji imaju sjedište ili predstavništvo u Austriji. Vaučer je validan tri sedmice, a građani će odmah poslije toga već moći da naruče i novi.

Austrijska ministarka ekologije Leonore Gevesler je istakla da se na taj način ne štede samo sirovine i stvara manje otpada, nego se stvaraju i nova radna mjesta u zanatskim radionicama.

“Svake godine proizvodimo ogromnu količinu elektronskog otpada i tako opterećujemo životnu sredinu”, rekla je ministarka, dodajući da popravke bije loš glas da su skupe i komplikovane, a da su novi električni uređaji odmah iza ugla.

Državna subvencija odnosi se na popravku gotovo svih električnih i elektronskih uređaja koji se koriste u domaćinstvima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava