Ašanin: Sve više roditelja ne može da pripremi djecu za školu

Piše: Objavljeno: 30/08/2023
featured image

Kraj avgusta tradicionalno označava završetak ljetnjeg raspusta i užurbane pripreme za povratak u školske klupe. Opremanje djece za školu za mnoge roditelje u Crnoj Gori, nažalost, predstavlja pravu noćnu moru. Za brojne porodice sa više djece kupovina svega potrebnog za đake je težak izazov, a nimalo ne pomaže to što su ove godine cijene školskog pribora skočile za 20 do 30 odsto.

U NVO Roditelji trude se da svojim humanitarnim akcijama bar malo pomognu socijalno ugroženim porodicama po ovom pitanju.

Tanja Ašanin iz te NVO kaže za Adria televiziju da je ovo 13. godina kako realizuju humanitarnu akciju “Podijelimo, jer zajedno možemo više”, sa ciljem opremanja djece koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica za početak nove školske godine, čiji roditelji ih ne bi mogli opremiti.

“Vjerujemo da je to posebno izazovno roditeljima koji imaju više djece školskog uzrasta, jednoroditeljskim porodicama, odnosno porodicama gdje nijedan od roditelja nema zaposlenje. Tako da je svima njima potrebna ta dodatna podrška kako bi mogli opremiti djecu i sve informacije koje dobijamo od roditelja govore da stvarno jeste zahjevno i izazovno opremiti djecu. Kroz samu akciju ove godine negdje preko 60 novootvorenih socijalnih kartona imamo, što nam govori o povećanju broja porodica koje ne mogu samostalno opremiti djecu za školu”, kazala je Ašanin za TV Adria.

Ašanin navodi da problem predstavljaju i sve veće razlike među djecom, u pogledu materijalnog statusa njihovih porodica. U svakodnevnoj komunikaciji sa roditeljima saznaje koliko je zapravo skupo opremiti đaka za novu školsku godinu.

“Definitivno da postoje djeca koja su diskriminisana, odbačena, odnosno socijalno izolovana od svojih vršnjaka jer nažalost nemaju istu odjeću ili obuću, bilo šta što je u trendu u tom trenutku. To jeste ono što može biti surovo i, nažalost, uticati na djecu, a ne bi smjelo biti tako, ne bi smjelo biti razlog za odvajanje, pravljenje razlike i diskriminaciju djece”, kazala je Ašanin.

Dodaje da ima provjerenu informaciju da je od 30 do 40 eura potrebno za osnovni paket školskog pribora – olovke, sveske, bojice, pernice…

“A onda, osim toga, potrebna je i torba, i odjeća, i obuća… Tako da ne mogu reći tačnu cifru koja je potrebna, ali zaista mislim da jeste velika”, zaključuje Ašanin.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content