Argentina ograničila mjesečna povećanja cijena u prodavnicama na 90 dana

Piše: Objavljeno: 19/08/2023
featured image

Argentinska vlada ograničila je mjesečna povećanja cijena u supermarketima na najviše pet odsto u narednih 90 dana, pokušavajući smanjiti trocifrenu u inflaciju uoči opštih izbora.

Ministar ekonomije Sergio Massa objavio je tu odluku nakon sastanka s predstavnicima supermarketa, ističući da su zvaničnici postigli dogovor s predstavnicima 31 lokalnog lanca supermarketa o stabilizaciji cijena do opštih izbora zakazanih za oktobar.

Massa je kandidat za predsjednika vladajućih peronista, nakon što je osvojio najviše glasova od svih peronista na predizborima prošle nedjelje. Protivkandidati Masse su radikalni libertarijanac Javier Millei, koji je osvojio najviše glasova od svih kandidata u zemlji, te nada desnog centra Patricia Bullrich.

Poreske olakšice za one supermarkete koji neće imati poskupljenja veća od pet odsto mjesečno

Sporazumom su predviđene poreske olakšice za one supermarkete koji neće imati poskupljenja veća od pet odsto mjesečno, uz kreditni program za male i srednje preduzetnike koji snabdijevaju supermarkete, stoji u saopštenju ministarstva.

Ranije je vada donijela druge inicijative za zamrzavanje cijena kako bi se obuzdala velika godišnja inflacija, koja je u julu premašila 113 odsto.

Očekuje se da će potrošačke cijene dodatno porasti u avgustu pošto je nakon neočekivane pobjede Mileija na predizborima došlo do oštre devalvacije pesosa. U četvrtak je ministarstvo objavilo da će zamrznuti cijene goriva do 31. oktobra nakon dogovora s industrijom.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content