Angažovanom umjetnošću i udruživanjem umjetnica do veće emancipacije žena u društvu

Piše: Objavljeno: 24/11/2022
featured image

Foto: PR Centar

Umjetnice u Crnoj Gori su spremne da istražuju i da se bave angažovanom umjetnošću, a kako bi njihov glas bio jači, moraju se udruživati i koristiti konkurse i fondove kako bi bile ekonomski osnažene.

To je poručeno na okruglom stolu „Uloga i mogućnosti umjetnosti u patrijarhalnom društvu“, koji je juče organizovalo Ministarstvo kulture i medija na Cetinju, piše PR Centar.

Povod razgovora je izložba “Buđenje”, koja je nedavno postavljena u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture i medija, a koja je realizovana u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore. Na izložbi su predstavljeni radovi Katarine Zlajić, Milene Jovićević, Branke Kovačević, Gordane Kuč, Milene Mijović Durutović i Ivanke Vane Prelević.

Predstavnica Ministarstva kulture i medija, Barbara Delać, kazala je da je izložba okupila grupu umjetnica koje su spremne otvarati značajna pitanja i kroz svoj angažovani umjetnički jezik obrađivati veoma važne teme u društvu, temu rodne ravnopravnosti i svih stereotipa u vezi sa njom.

„Izložba targetira i sve negativne aspekte patrijarhata kao dominantnog sistema vrijednosti, koji se proteže na svim nivoima društva i kulture. O ovim temama je potrebno uvijek iznova govoriti i postavljati pitanja, a ujedno konstantno raditi na osnaživanju ženske snage i slobode iznošenja stavova“, navela je Delać.

Ocijenila je da je umjetnost jedan od veoma dobrih načina i mehanizama, kojim se može uticati na posmatrača, ukazujući na tretman žena u našem društvu.

Kustoskinja izložbe i umjetnica, Milena Mijović Durutović, kazala je da je projekat „Buđenje“ nastao povodom obilježavanja godišnjice od formiranja Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, navodeći da je izložba izazvala veliku pažnju netipične publike koja se okupila posredstvom Ženskog kluba.

„Mislim da se sami naziv izložbe „Buđenje“ ne tiče umjetnica koje učestvuju u projektu, jer mi se čini da su umjetnice uvijek budne. Na interakciju i buđenje smo pozvale sve one na koje je naš rad upućen“, pojasnila je Mijović Durutović.

Ona je kazala da kroz radove u okviru izložbe „Buđenje“ bavila odnosom koje žene imaju između sebe i pitanjima da li su one jedne drugima podrška.

„Mislim da mi žene između sebe moramo vidjeti koja je naša uloga, prije svega u vaspitanju potomaka, a onda i odnosa koje imamo prema drugim ženama. Udružene smo jače, trebamo pružati podršku jedne drugima u svim situacijama“, navela je Mijović Durutović.

Ona je ocijenila da umjetnost može da pokrene promjene, navodeći da je pitanje koliko su ljudi koji se okupljaju oko te umjetnosti spremni te promjene da prihvate.

Umjetnica Ivanka Vana Prelević, smatra da žene nisu u dovoljnoj mjeri čvrste u stavovima i da one čuvaju patrijarhat u Crnoj Gori više nego što bi bilo očekivano.

„Pored toga, mislim da ima dosta umjetnica koje su spremne da istražuju i da se bave angažovanom umjetnosti iz tog razloga što se cijeli život bore i mnogo im više napora treba da dođu do nekih rezultata. Ta borba ih čini negdje spremnim i otvorenim da se iskrenije i hrabrije suoče sa stalnim problemima i samim tim su spremnije za tu vrstu umjetnosti“, navela je Prelević.

Kazala je da u veći dio njenog rada nije bio uključen angažovani dio, a da je od 2010. godine počela da uključuje kritiku društva, potrošačko društvo, egistencijalna pitanja i da je tako došla do ženskih prava.

„Radila sam cijelu seriju čigri gdje sam htjela da akcentujem problem žene koja je svestrana i koja u svojoj brzini i obavezama ima neku vrstu frustracije sve da postigne i da se više razmišlja o tome kako da uspije i zadovoljni svoje potrebe. Postavlja se pitanje da li se borimo na pravi način za ono što nam je potrebno“, rekla je Prelević.

Pojasnila je da se njen drugi rad u okviru izložbe su mišolovke koje su rađene kao grudnjaci.

„Sa tim radovima sam pokušavala da skrenem na stereotipe koji se očekuju od žene – da bude suptilna i nježna“, dodala je Prelević.

Ocijenila je da se feministička borba pogrešno shvata i da bi trebalo na tome raditi da se shvati na pravi način.

„Stalno se misli kako je to protiv muškaraca. Mi pokušavamo samo da se što više čuje ženski glas i da se što bolje pozicioniramo u društvu. Kad je umjetnost u pitanju, čini mi se da su u likovnoj branši žene vidiljvije nego u drugim umjetničkim branšama. To mi predstavlja zadovoljstvo“, navela je Prelević.

Umjetnica Branka Kovačević, smatra da se ženski rad doživljava kao provokativniji nego muški.

Kazala je da u svom radu koristi kolaž sa raznoraznim elementima, u skladu sa njenim razmišljanjima.

„Ono o čemu ja razmišljam je problematika većine žena, a to je borba sa identitetom, sa rodom, ulogom u društvu. Meni to omogućava kada vidim sebe u takvim nekim situacijama, pomislim da ja mogu da budem muškarac kojeg sam predstavila, da živimo u svijetu u kojem postoji balans“, navela je Kovačević.

Smatra da je borba žena vječna, navodeći da su žene stalno na meti, da su njihova prava ugrožena i u razvijenijim zemljama.

„Konstantno moramo da se trudimo i da se borimo za iste stvari. Čim dobijemo neka prava, jako lako ih izgubimo“, rekla je Kovačević.

Na okruglom stolu je poručeno da je Ministarstvo kulture i medija pozitivan primjer kad su u pitanju menadžerske pozicije na kojima se nalazi veći broj žena.

Takođe je upućen poziv umjetnicama da koriste mogućnosti koje pružaju konkursi Ministarstva kulture i medija, posebno za kreativne industrije, koji podstiču stvaralaštvo, jačaju konkurentnost, ali i ekonomski osnažuju umjetnike.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content