Američkim saveznim državama će upravljati najveći broj žena u istoriji

Piše: Objavljeno: 12/11/2022
featured image

Foto: UGC/Pobjeda

Nakon izbora održanih u utorak, 12 žena je izabrano ili će biti izabrano na guvernerske pozicije u američkim saveznim državama. Deset ih je potvrđeno, a trka se vodi još u dvije države gdje su konkurentni kandidati žene, prenosi Pobjeda.

Trenutno u SAD-u žene se nalaze na čelu devet saveznih država, a žene će takođe činiti i najmanje 24 posto novoizabranog kongresa. Guverneri država imaju ogromnu moć u američkom sistemu i kontrolišu mnoge aspekte života.

Raspon pitanja u kojima guverneri odlučuju se kreće od obrazovanja do prava na abortus, neka od ključnih pitanja u američkoj političkoj areni.

Prema Centru za američke žene i politiku na Univerzitetu Rutgers, žene koje se kandiduju i budu izabrane za guvernere činit će najmanje 24 posto svih guvernera u zemlji. Takođe, svih osam žena koje su se borile da odbrane guvernersko mjesto uspjele su to ostvariti.

Centar naglašava da rezultat izbora ostavlja samo 18 saveznih država u kojima nikada nije bilo žene na mjestu guvernera.

Novoizabrane guvernerke su Maura Hejli, demokratkinja iz Masačusetsa, takođe prva otvoreno LGBTQ guvernerka.

Predviđa se da će Sara Hukabi Sanders, bivša Trampova portparolka, postati prva guvernerka Arkansasa, a tu je poziciju nekada obnašao njen otac. Kejti Hokul izabrana je na puni mandat u Njujorku, nakon što je preuzela posao 2021. godine, nakon ostavke Endruja Kuoma. Dvije trke koje tek treba odlučiti suprotstavljaju Kejti Hobs protiv Kari Lejk u Arizoni i Tinu Kotek protiv Kristine Drazan u Oregonu.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content