Američke kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u CG

Piše: Objavljeno: 15/04/2023
featured image

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je u Stejt departmentu uručio direktoru Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu Martinu Mekdauelu pismo kojim se pozivaju američke kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, naročito u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sastao se juče u Stejt departmentu sa Martinom Mekdauelom, direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu i njegovim saradnikom Polom Pfeuferom.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, tom prilikom razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i svim aspektima saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Damjanović je naglasio da su nedavne političke promjene i izbor novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, otvorile prostor za ubrzanje procesa EU integracija, jačanje saradnje Crne Gore sa zemljama regiona kao i jačanje bilateralnih odnosa sa SAD-om.

“Ministar Damjanović ovom prilikom Mekdovelu je uručio zvanično pismo Ministarstva finansija, Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kojim se pozivaju američke kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, naročito u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture, a što je inicirano prilikom prethodne posjete ministra Damjanovića SAD-u”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na sastanku je, kako se dodaje, zajednički ocijenjeno da je pojačana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i da se na taj način kreira povoljan ambijent za investitore, kao preduslov boljeg ekonomskog razvoja.

Damjanović je u sjedištu Američko-Centralnoevropske biznis asocijacije (ACEBA) razgovarao sa Henrijem Homansom, zamjenikom predsjednika te asocijacije i predstavnicima uglednih američkih kompanija: PaloAlto Networks, S2 Global, Smartmatik, Northrop Group, Lockheed Martin i Oshcosh Defense.

“Na sastanku je naglašena želja američkih kompanija za investiranjem u Crnu Goru, a ministar je istakao da je stvoren povoljan ambijent i da Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD-a omogući ulaganja u Crnu Goru u sektore odbrane, energetike kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije sa ciljem njihovog unaprjeđenja”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content