“Ako nema savjesne gradnje ne pomaže ni najbolji zakon”

Piše: Objavljeno: 10/09/2023
featured image

Kvalitet revizije i nadzora gradnje ključan je, a ukoliko nema savjesne i korektne primjene, ni najbolji zakon o gradnji neće pomoći, ocijenio je građevinski inženjer Mentor Lunji. Za Portal RTCG ističe da je u Crnoj Gori, od uvođenja Eurokoda, primjetno blago poboljšanje u kvalitetu urađenih projekata. Naveo je da je priroda takva da svaki pojedinac strahuje od zemljotresa, bez obzira u kakvom objektu stanuje.

Lunji podsjeća da je Crna Gora od 1. januara ove godine zvanično uvela Eurokod kao jedini standard u projektovanju.

“Kako je Eurokod puno zahtjevniji od starih JUS standarda, naročito po pitanju seizmike, za ovih nekoliko mjeseci od uvođenja Eurokoda, primjetno je blago povećanje kvaliteta urađenh projekata. Dok, sa druge strane, pitanje nadzora nije baš najbolje regulisano niti je podložno nekoj kontroli, tako da kvalitet istog zavisi od slučaja do slučaja”, kaže inženjer.

Smatra i da se dvojnom kontrolom obezbjeđuje kvalitet kako gradnje tako i projektovanja.

Na pitanje o da li Crna Gora, konkretno, primorje, treba da strahuje u slučaju jačih potresa, Lunji odgovara:

“Primorje ima oko 50.000 objekata. Istina je da bi većina njih mogla da izdrži očekivani jači zemljotres, ali to ne znači nista, pošto ako gledamo u procentima – da je samo jedan odsto njih loše sagrađeno, što je više nego moguće, imamo 500 srušenih objekata, što za Crnu Goru predstavlja i te kako ozbiljan broj”, ističe on za Portal Javnog servisa.

Dodaje i da je priroda takva da svaki pojedinac strahuje od zemljotresa, bez obzira u kakvom objektu stanuje.

“Zemljotres dolazi iznenada, praćen bukom, ne znate jačinu, a ni trajanje… Ova nezivjesnost proizvodi nekontorlisani strah i stres. Naravno da sigurnost u kvalitet objekta ima pozitivan – smirujući efekat i stanari tih objekata se staloženije po

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)