Abazović sa jevrejskim zajednicama u Njujorku: Pojačati turističku promociju Crne Gore

Piše: Objavljeno: 23/09/2022
featured image

Foto: Vlada Crne Gore

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je, tokom posjete SAD-u, imao sastanke sa predstavnicima jevrejskih zajednica ( B’nai B’rith International, Conference of Presidents, NCSEJ, World Jewish Congress, American Jewish Congress) sa kojima je razmijenio mišljenje o mogućnostima unaprjedjenja saradnje Crne Gore i Izraela.

U tom kontekstu Abazović je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima dvije zemlje kojima, kako je rekao, doprinose frekventni susreti na najvišem nivou podsjetivši na nedavnu posjetu ministra javne uprave Izraelu u vrlo osjetljivom trenutku kada je Crna Gora pod sajber napadima.

On je ukazao i na dolazak važnog izraelskog investitora u Crnu Goru, kompanije BIG, koja ima plan da svoje poslovanje uskoro proširi na jug Crne Gore.

– Nastavak bliske saradnje sa vašim organizacijama je svakako prilika za dalje unaprjedjenje saradnje naših zemalja u drugim oblastima od obostranog interesa – kazao je Abazović.

On je sagovornike informisao o planovima na izgradnji Jevrejskog centra u Podgorici i istakao da će realizacija tog projekta značajno doprinijeti promociji multikulturalnosti crnogorskog društva.

Predstavnici jevrejskih zajednica u Njujorku su izrazili zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore.

– Cijenimo to što su Jevreji u Crnoj Gori bili i ostali bezbjedni. Vjerujemo da je to pravi primjer suprotstavljanja narastajućem antisemitizmu na svijetu – istakli su oni i ukazali na značaj posjete premijera Crne Gore Izraelu nakon tamošnjih novembarskih izbora.

U tom smislu, ocijenili su da bi otvaranje ambasade u Izraelu značajno doprinijelo intenziviranju bilateralnih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora može biti ponosna jer je jedna od rijetkih država u kojoj se nikada nije dogodio holokaust.

Oni su kazali da su pored porasta antisemitizma, posebno zabrinuti i zbog invazije Rusije na Ukrajinu kao iz zbog aktivnosti Irana, čijim aktivnostima, kako su istakli “zajednički treba stati na put i glasno ih osuditi”.

Predstavnici jevrejskih zajednica su istakli posebno interesovanje privrednika i građana za turističke potencijale Crne Gore i ocijenili da je neophodno osnažiti promotivnu kampanju u Sjednim Američkim Državama.

Sagovornici su izrazili interesovanje za investiranje u turističke i privredne potencijale te najavili intenziviranje komunikacije u tom pravcu.

Upoznajući sagovornike sa situacijom u regionu, Abazović je ocijenio da se iza snažnog i ekstremnog nacionalizma u regionu uvijek nalazi korupcija.

– Crna Gora njeguje dobrosusjedsku politiku što jedan od temelja naše vanjske politike, zbog toga smo i članica više od 35 regionalnih organizacija, a podržavamo i nove regionalne inicijative koje vode približavanju i bližoj saradnji naših država – zaključio je on.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Vijesti
Skip to content