Abazović: Razvoj zemlje da prati veću inkluziju lica sa invaliditetom

Piše: Objavljeno: 03/11/2021
featured image

Naša dužnost je da uložimo dodatne napore da se strategije implementiraju, dok razvoj naše zemlje treba da prati veću inkluziju lica sa invaliditetom”, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je otvorio konferenciju u organizaciji Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava koja je organizovana uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Na konferenciji je predstavljen Nacrt Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti 2022-2027.

Potpredsjednik Abazović je istakao značaj pristupanja ovim stvarima sa većim senzibilitetom u budućnosti.

“Naša dužnost je da uložimo dodatne napore da se strategije implementiraju, dok razvoj naše zemlje treba da prati veću inkluziju lica sa invaliditetom”, kazao je Abazović.

On je istakao da se bez inkluzivnosti institucija sistema ne može ići naprijed.

“Nismo dovoljno inkluzivni ne samo kada je riječ o licima sa invaliditetom, već kao društvo generalno što predstavlja kamen spoticanja integracionih procesa. Moramo promovisati univerzalne vrijednosti, a naša moralna i ljudska obaveza jeste da štitimo lica sa invaliditetom”, kazao je Abazović.

Na konferenciji su, pored pored potpredsjednika Abazovića, govorili Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, v.d. generalne direktorice Direktorata za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom, Aleksandra Popović, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, eksperti koji učestvuju u pripremi dokumenta, kao i izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Marina Vujačić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content