Abazović radnicima dao garancije da će Željezaru preuzeti EPCG

Piše: Objavljeno: 24/08/2022
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je na današnjem sastanku sa radnicima nikšićke Željezare da će fabriku preuzeti Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i da je rok za prodaju akcija 26. septembar.

To su nakon sastanka saopštili radnici novinarima ispred zgrade Vlade.

Kako su kazali, Abazović im je saopštio da će razgovarati sa predstavnicima turske kompanije Tosyali holding i tražiti da se radnici ne otpuštaju 1.septembra.

Željezarci se nadaju da ce doći do kompromisa i poručuju da su spremni da tih 26 dana do prodaje fabrike budu bez plate, samo da ne dobiju otkaz.

Do tada, kako su poručili, ostaju na krovu Željezare u znak protesta iako su zadovoljni ishodom sastanka, a u petak će ponovo doći ispred Vlade, piše rtcg.me.

“Od prvog dana smo u sve ovo ušli s ubjeđenjem da će ovo da se riješi u interesu radnika, države, Nikšića i Željezare, da ona opstane, tako da o drugoj, crnoj varijanti ne razmišljamo”, rekao je novinarima uoči sastanka jedan od predstavnika radnika Ljubiša Đikanović.

Željezarci su ranije najavili radilkalizaciju protesta ukoliko danas ne dođe do sastanka.

“Nakon 80 dana protesta, nalazimo se na istom mjestu – pregovori su u toku i nadamo se rješenju. Mi više ne znamo šta da pričamo”, kazao je ranije Televiziji Crne Gore predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

Planirano je bilo da 40-ak radnika dođe ispred Vlade, a u Željezari da ostane dio njihovih kolega.

“Pokušavamo na sve načine. Mi posle 1. septembra više nismo radnici Željezare, tako da se iskreno nadamo da, ako su progovori u toku, da ćemo nastaviti da primamo 90 odsto zarade, da Turci pokažu dobru volju, da su spremni da pregovaraju. Ako nisu, onda o ćemu da pričamo?”, istakao je Vujović.

U medijima je procurio investicioni ugovor koji su tadašnja Vlada i turski Tosjali holdinga Fuat potpisali 2012. godine.

“To je taj famozni ugovor koji je praktično deset godina bio sakriven od očiju javnosti. Taj ugovor pokazuje da Turci nisu ispoštovali ništa od dogovorenog. Bile su zacrtane ogromne investicije – da se zaposli mnogo veći broj ljudi nego što je sada u fabrici. Proizvodnja da bude mnogo veća, a ništa od toga nije ispoštovano”, napomenuo je Ljubiša Đikanović.

Od planiranih 35 miliona eura, kako su kazali predstavnici radnika, uloženo je samo četiri.

“Sa druge strane, izrezali su konti liv i elektrolučnu peć od 60 tona, takođe i kolosjeke u fabrici uništili su kombinavanu valjaonicu. To je dovoljan dokaz kako su invenstirali”, poručio je Ivan Vujović.

Komentrišući najave da bi EPCG mogla da preuzme Željezaru, on je kazao da je radnicima bitno samo da ostanu na radnim mjestima.

“Primarna proizvodnja nam je čelik, ali, ukoliko EPCG vidi svoj interes, radnici su spremni i da rade bilo koje druge poslove”, rekao je Vujović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content