Petrović: Radunović banalizuje seksualno nasilje i ohrabruje silovatelje

Piše: Objavljeno: 05/11/2021
featured image

,, Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović umjesto da osudi svaki nasilan akt nad ženama, đevojkama, đecom i istakne da je silovanje brutalno nasilje, da silovatelji i zločin trebaju biti najstrože sankcionisani, on banalizujete seksualno nasilje i šalje poruku ohrabrenja za silovatelje i to iz Skupštine Crne Gore”, kazala je aktivistkinja Crnogorskog ženskog lobija, Aida Petrović.

Ona je istakla da je silovanje nagnusniji oblik nasilničkog ponašanja muškarca protiv žena, djevojaka, djece i nasrtaj na ličnost, psihički i fizički integritet i slobodu odlučivanja i kretanja svake žrtve.

– Silovanje je nasilno sredstvo za držanje žena, đevojaka, đece u podređeni položaj i svođenje na seksualni objekat od strane silovatelja, kako bi žrtvu lakše zloupotrebljavali i manipulisali njome radi ostvarivanja muške dominacije – navela je Petrović.

Prema njenim riječima, seksualno nasilje ostavlja doživotne posljedice na žrtvu , prije svega na psihičko i fizičko zdravlje.

– Jedna od posljedica seksualnog nasilja često je i smrt , koja može biti posljedica samog nasilnog akta -slovanja ili samoubistva žrtve koja nema razumijevanje i podršku da prevaziđe traumatična stanja, nametnuti osjecaj krivice i stida zbog silovanja –  kazala je Petrović.

Petrović je naglasila da je silovanje necivilizaciski i neljudski, prisilni i nasilni akt prema ženama, djevojkama, djeci koji razara normalan život žrtve i njene porodice i u patrijarhalno tradicionalnoj sredini stavlja je na doživotni stub srama i stigme.

– Gospodine Radunoviću, kao predstavnik naroda i poslanik, gore navedeno je tek vrh “ledenog brijega” o činjenicama koje bi trebali znati o seksualnom nasilju kad već javno i glasno podržavate i štitite silovatelje i njihova nasilna nedjela – istakla  je ona.

Ona je dodala da su Radunovićeve riječi izgovorene iz crnogorskog parlamenta za svaku osudu.

– Podržali ste nasilje i nasilnike i unaprijed izrazili sumnju i nepovjerenje u iskaz bilo koje žrtve silovanja , čime su dodatno obeshrabrene da prijave ovo gnusno nedjelo i potraže pomoc – zaključila je Petrović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content