Reagensi u Domovima zdravlja najkasnije za mjesec i po

Piše: Objavljeno: 23/02/2024
featured image

V.d. direktorice Doma zdravlja Podgorica Dragana Perović Durković kazala je da je u toku postupak nabavke reagenasa koji nedostaju od početka godine. Istakla je da ih očekuju za mjesec do mjesec i po. U emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazala je da će nastojati da smanji količinu administrativnih poslova koji su nametnuti izabranim ljekarima i koji su uzrok gužvi. Nedostatak ljekara je sistemski problem, ali ističe da je jedan broj ljekara na specijalizacijama i da će se optimalan broj postići u dogledno vrijeme.

Kako je istakla Perović Durković gostujući u Jutarnjem programu TVCG, reforma primarnog zdravstva bila je dobro zamišljena, ali kasnije se to promijenilo i dalo se puno administrativnih poslova ljekarima.

“Imali smo puno sastanaka sa Ministarstvom zdravlja, Fondom za zdravstvo i drugim nadležnim institucijama i tražimo sistemsko rješenje, a ja ću se zalagati da se izabrani ljekari u tom smislu rasterete”, naglasila je Perović Durković.

Gorući problem trenutno u domovima zdravlja je nedostatak biohemijskih reagenasa u laboratorijama. Postupak nabavke je u proceduri, ali, kako kaže, kao i svaka procedura to traje, tako da očekuju reagense za mjesec do mjesec i po.

“Na dnevnom nivou u laboratorijama napravimo oko 700 analiza i to je priličan broj, jer našem Domu zdravlja gravitiraju i pacijenti iz drugih opština i stranci. KCCG ima od 350 do 400, sada oko 500, jer ih mi preusmjeravamo u laboratorije te ustanove”, objasnila je Perović Durković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content