Vlada bez odgovora o koncesiji za crvene boksite u Nikšiću

Piše: Objavljeno: 06/09/2023
featured image

Generalni sekretarijat Vlade nije konkretno odgovorio Akciji za socijalnu pravdu da li je ta institucija razmatrala sudbinu koncesionog ugovora o eksploataciji rude crvenih boksita u Nikšiću sa grupacijom “Uniprom“ čiji je vlasnik Veselin Pejović, koji je, prema pisanjima medija, imao poslovne veze sa osuđenim izraelskim državljaninom Majklom Dejvidom Grinfildom, rečeno je Portalu RTCG.

Akcija za socijalnu pravdu zatražila je krajem juna ove godine od Vlade informaciju da li i kakve posljedice na koncesioni aranžman ima sudski spor protiv Grinfilda u Izraelu, sa kojim je poslovao Pejović i za kog mediji navode da je sudski obavezan da plati višemilionske iznose, koje je primio u poslovnim operacijama sa izraelskim partnerom. ASP je u međuvremenu nabavila te sudske odluke. 

Izbjegli da daju konkretnu informaciju

“Generalni sekretarijat Vlade izbjegao je da obznani da li je manjinska vlada uopšte razmatrala sudbinu koncesionog ugovora o eksploataciji rude crvenih boksita u Nikšiću sa grupacijom „Uniprom“, a nakon što su javnost prethodnih mjeseci “zapljusnule“ informacije o sudskom sporu u Izraelu i poslovnim vezama vlasnika “Uniprom“ grupacije Veselina Pejovića sa osuđenim izraelskim državljaninom Majklom Dejvidom Grinfildom”, potvrdila je za Portal RTCG Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

Ta NVO zatražila je informaciju i o tome da li su vladine institucije postavile pitanje podobnosti koncesionara da ima ovu koncesiju i opravdanosti upravljanja koncesionim ugovorom, posebno imajući u vidu težinu optužbi koje se prenose u medijima u vezi sa predmetnim sporom.

“Identične zahtjeve na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama ASP je uputila Generalnom sekretarijatu Vlade i Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI). Od njih je traženo dostavljanje: „svih informacija i/ili drugih akata, a u vezi koncesionog ugovora o eksploataciji rude crvenih boksita zaključenog između ranijeg Ministarstva ekonomije i Konzorcijuma Uniprom Nikšić i Uniprom metali Nikšić, a nakon objavljivanja informacija o sudskom sporu u Izraelu i poslovnim aranžmanima vlasnika Konzorcijuma sa izraelskim partnerom, o čemu su izvještavali crnogorski mediji (slučaj Dejvid Grinfild)“. Međutim, u Generalnom sekretarijatu su se napravili nemušti, pa su ASP-u dostavili podatke, koji obuhvataju period iz ranijih godina, odnosno kada je dogovarana koncesija, dok su se u MKI (naslednik nekadašnjeg Ministarstva ekonomije) oglušili o zahtjev, zbog čega je ASP uputila žalbu nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zbog ćutanja administracije”, pojasnila je Mrdović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content