18. izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, Princ Nikola II: Književne veze Crne Gore i Francuske prkose vremenu

Piše: Objavljeno: 29/03/2024
featured image

Foto: Mediabiro

Izdavačka kuća “Nova knjiga” danas je u podgoričkoj knjižari Kosmos upriličila konferenciju za novinare na kojoj je najavljen 18. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja pod sloganom “Čitaj, budi klasik!”. Sajam će se ove godine održavati od 10. do 17. maja uz nekoliko noviteta.

“Sajamska hala biće postavljena iza Hrama, na početku Dalmatinske ulice i to je jedan novi prostor u kome će se održavati ova velika manifestacija. Sajam se i ove godine organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, podršku je ove godine dao i Glavni grad Podgorica, što je jako značajno za organizaciju ovog sajma. Zemlja počasni gost Sajma je Republika Francuska i oni će imati svoj posebni
prostor gdje će predstaviti svoju kulturu, svoj jezik, ali prije svega književnost, te biti domaćini velikog broja francuskih pisaca. ,” kazala je glavna urednica “Nove knjige”, Jelena Krsmanović.

Značaj ovakve inicijative za uspostavljanje jačih kulturoloških veza između Francuske i Crne Gore prepoznao je i sam princ Nikola II Petrović Njegoš koji je svojim obraćanjem uveličao današnju konferenciju.

“Pošto sam porijeklom Crnogorac i Francuz mogu samo da budem srećan i ponosan što je Francuska počasni gost 18. Podgoričkog sajma knjiga. Ovaj izbor konkretizuje dugu istoriju koja povezuje Francusku i Crnu Goru kroz knjige i kulturu. Tu naravno mislim na Njegoša i kralja Nikolu koji su bili veliki ljubitelji francuske književnosti, mislim i na francuske pisce koji su obilazi Crnu Goru i pisali o njoj sa toliko empatije. Književne veze prkose vremenu i novim dematerijalozovanim tehnikama komunikacije i zbog toga sam vrlo srećan da sam sa vama danas i što ću sa vama biti i tokom održavanja sajma u maju,”
kazao je princ Nikola II Petrović Njegoš.

Na press konferenciji je učestvovao i pisac i analitičar Stefan Đukić koji je istakao da ovo izdanje sajma nosi dvije lijepe simbolike.

“Ovo je 18. Sajam, to za sve nas znači punoljetstvo i prelazak u nešto novo. Naredna simbolika je Francuska kao gost, koja je jedna od najvećih književnih zemalja kroz istoriju, a pogotovo ako gledamo 20. i 21. vijek. Mi često pričamo o tome kako se nedovoljno čita, kako se skratila pažnja i to je sve na neki način tačno, ali je pozitivno što je knjiga dostupnija nego ikad – u svakoj knjižari, na internetu, u svim formatima, stripovskim, literarnim, od papira do PDF-a. Možemo samo da se radujemo kada se Sajam
održava jer diže kulturu grada, države, ali i svakog od nas pojedinačno,” kazao je Đukić.

Agencije Digital Dab se ove godine postavila kao strateški partner Sajma i potrudila se da pripremi kampanju za novo izdanje ove važne kulturne manifestaije.

“Najveći izazov je bio tačno definistati jednu ciljnu grupu, jer ljubitelji čitanja jesu nešto stariji ljudi, ali mi imamo i željenu personu, to su mlađe generacije koje treba na neki način pobuditi da čitaju. Čitanje knjige znači biti strpljiv, biti uporan, čitati i vizuelizovati nešto satima ili danima,” naveo je direktor agencije Digital Dab, Dragi Vujačić.

Radno vrijeme Sajma će biti od 11 do 21:30h svakog dana od 10. do 17. maja, a na samom kraju organizovaće se uručenje nagrada. Cijena ulaznice će biti simbolična – 2 eura, a za đake i studente 1
euro.

Pošto je još uvijek u toku odgovor na naš poziv izdavačima i piscima mi ćemo organizovati posebnu press konferenciju koju ćemo posvetiti tom prograamskom dijelu i izdavačima koji treba da budu dovedeni prije samog početka,” najavila je glavna urednica “Nove knjige”, Jelena Krsmanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content