Savjeti ljekara kako izbjeći posledice po organizam od visokih temperatura

Piše: Objavljeno: 21/07/2023
featured image

“Bebe kupati dva puta dnevno”


Kada dođe do pregrijavanja organizma toliko da znojenje nije dovoljno, dolazi do porasta tjelesne temperature koja ide i preko 40 stepeni, a posljedice trpe svi organi, najviše kardiovaskularni i respiratorni.Tada mogu nastupiti brojni problemi, prije svega sunčanica i toplotni udar kaže za Tv 7 dr Doma zdravlja Podgorica Marija Vojvodić.

“Prepoznaćete toplotni udar po tome što dolazi do ubrzavanja rada srca, disanje je jako plitko i otežano, dok je koža suva. Pored toga, primjetno je i crvenilo, ali i vrelina kože, a osim glavobolje, može doći i do vrtoglavice, nesvjestice, pa čak i kome”, kaže Vojvodić i dodaje da se toplotni udar razlikuje od sunčanice po tome što toplotni udar se može dogoditi i ako niste izloženi suncu, odnosno može se dogoditi i usled previsoke temperature u prostoriji.

Nošenje lagane odjeće, obavezno flašica vode i što kraći boravak napolju jesu mjere prevencije toplotnog udara i sunčanice.Posebno, ističe Vojvodić izbjegavati boravak na plaži od 11 do 17 časova i dodaje da se Domu zdravlja najviše ljudi javlja poslije vikenda kada svi dodju sa mora i kada nisu ispoštovali preporuke.

Bitno je znati i da ovo stanje nema specifične znake upozorenja, pa je reakcija prisutnih dok ne dođe ljekar od velikog značaja.

Osobu je neophodno rashladiti, uvesti u klimatizovan prostor, dati joj nešto da pije i smjestiti je da leži sa blago podignutim nogama, ali ne više od toga jer ističe Vojvodić najbolje je da stručnjak reaguje.

U posebnom su riziku kardiovaskularni bolesnici, djeca i posebno bebe koje ne mogu, kako kaže doktorka, nam kazati da im je potrebna hidratacija.

“Zato je važno ovih dana dva puta kupati bebu” istakla je Vojvodić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)