Zajedničkim djelovanjem kroz ekonomsko osnaživanje žena do jednakosti

Piše: Objavljeno: 18/07/2022
featured image

U organizaciji predsjednice Skupštine Crne Gore, Danijele Đurović, danas je organizovana konferencija posvećena promociji Akcione agende za ekonomsko osnaživanje žena, usvojene 4. marta, na Prvoj Nacionalnoj konferenciji za ekonomsko osnaživanje žena.

Na skupu održanom u Vili Gorica, govorili su Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, direktorica Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić, kao i ambasadori Delegacije EU, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne  Irske, i Francuske u Crnoj Gori.

Kroz inspirativne i temeljne razmjene mišljenja o položaju žena, kako u savremenom poslovnom ambijentu, tako i na društvenom nivou, zaključili su da jedino zajedničkim djelovanjem, kroz ekonomsko osnaživanje, mogu da kreiraju put ka jednakosti.

Predsjednica Skupštine, Danijela Đurović, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što ima priliku da promoviše i razgovara o temi, koja joj je bliska. Smatra da je prvenstveno neophodno da promijenimo svijest i način na koji svijet percipira snagu žene. Jedino tako, društvo ima šansu da postane zrelije, a ekonomija jača.

,,Žene u Crnoj Gori su vlasnice zemljišta u 8 odsto slučajeva, a kuće samo u 4 odsto. Bez imovine i početnog kapitala, njihove mogućnosti za samozapošljavanje su na minimum. Preduzetnice će biti u 32 odsto slučajeva, a vlasnice biznisa samo u 23 odsto.Ekonomsko osnaživanje žena je nacionalni interes kojim se kapaciteti poslovno radno sposobnog stanovništva stavljaju u funkciju kako bismo izgradili razvijeno drušrvo. Ono je neophodna investicija za iskorjenjivanje siromaštva, smanjenja nejednakosti i brz ekonomski rast i razvoj,” objasnila je Đurović.

IRF je kao ključni akter za obezbjeđivanje inkluzije žena nanacionalnom nivou krajem prošle godine inicirao i sproveo u saradnji sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske unije (EU), Francuske i Velike Britanije i ruku pod ruku saSkupštinom, kampanju “Ona pokreće biznis”.

Direktorica IRF-a, Irena Radović, istakla je da je kampanja„Ona pokreće biznis“ obuhvatala prepolovljene kamatne stope za žene i lakše uslove finansiranja u smislu sredstava obezbjeđenja. Naglasila je i da su finansijska sredstva koja su žene uzele u prvih pola godine, obezbijeđene kroz povoljne kredite IRF-a, sedam puta veća u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

„Imamo za prvih šest mjeseci oko devet miliona EUR kroz 60 razvojnih projekata za žene u odnosu na preko jedan milion EUR iz prošle godine, što je rekordna brojka“, rekla je Radović.

Za šest mjeseci ove godine imali su kreditne plasmane za podršku ženama početnicama u biznisu, kao i za one koje su odlučile da unaprijede svoj biznis u iznosu od 20 odsto više u odnosu na cijelu prošlu godinu.

,,To je vrlo ohrabrujući pokazatelj i jako me raduje što statistika pokazuje da su žene sve smjelije i da su partnerstva i inkluzivan odnos kada je u pitanju žensko preduzetništvo sve snažnija.

Kao dio Agende za ekonomsko osnaživanje žena, IRF je preuzeo segment koji se odnosi na snaženje zakonodavstva, a u pripremi su tri zakona, od kojih će jedan obezbijediti da žene u Crnoj Gori koje su kvalifikovane do 2025. godine budu do 30 odsto zastupljene u odborima velikih kompanija i koje se kotiraju na berzi i do 40 odsto do 2030. godine,“ istakla je Radović.

Kada je riječ o drugom segementu zakonodavstva, on se odnosi na princip jednake plate, jer postoji rodni jaz između zarada žena i muškaraca za isti stepen kvalifikacija i pozicija koje zauzimaju, što je princip i praksa koju moramo ostaviti u prošlosti.

Podsjetila da je IRF obezbijedio grantove kojima su nagradili bespovratno četiri najbolja projekta žena u biznisu koje su u pandemiji počele biznise u digitalizaciji i zelenoj ekonomiji.

„Krajni cilj agende treba da bude nova ekonomska vrijednost i stvaranje uslova za oporavak crnogorske ekonomije“, zaključila je Radović. 

Predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Božena Jelušić, osvrnula se na činjenicu da se dovoljno ne delegira pitanje odnosa žene prema moći, što dovodi do nepravilne dugoročne državne politike. Posebno je brine što se ključne alatke, kao što su porodica i obrazovni sistem zapostavljaju, pa tako roditelji ne osnažuju žensku djecu da razvijaju potencijale.

Ambasadorka Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, objasnila je da postoje mnogi nivoi sa kojima se treba pozabaviti istovremeno, kao i da je neophodan sveobuhvatan pristup kako bi se izborili sa svim uzrocima i poboljšali ekonomsko osnaživanje žena.

„To se odnosi na zatvaranje rodnog jaza u platama koje je postalo vodeća incijativa EU koja zahtijeva rješavanje svih njegovih osnovnih uzroka uključujući veće učešće žena na tržištu rada, nevidljivi i neplaćeni rad žena, kao i njihovo veće korišćenje skraćenog radnog vremena i pauze.“

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, NJ. E. Kristijan Timonije, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je dio projekta Investiciono-razvojnog fonda. Saglasan je da naši prioriteti treba da se mijenjaju, kao i da nam je neophodna drugačija percepcija politike. Izrazio je nadu, da će uskoro na zidu Vlade Crne Gore, vidjeti fotografiju žene koja je premijerka.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, NJ. E.Karen Medoks, takođe smatra da rodna ravnopravnost treba da bude prioritet u crnogorskoj Vladi, kao i da velika preduzeća treba da preuzmu odgovornost za prevazilaženje prepreka prema ženama.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, NJ. E. Džudi Rajzing Rajnke, zaključila je da su spremni da sarađuju sa IRF-om i njegovim partnerima, kao i da promovišu rodnu jednakost kroz biznis projekte, inovacije, osnaživanje žena kao konkurentnih subjekata na preduzetničkom polju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content