U aprilu 103 poziva žrtava nasilja u porodici

Piše: Milanka Ćorović Objavljeno: 04/05/2020
featured image

Centar za ženska prava primio je u aprilu 103 poziva za pomoć žrtava nasilja u porodici, kazala je direktorica tog nevladinog udruženja Maja Raičević, navodeći da su pozivi uglavnom bili iz Podgorice.

Ona je rekla da se dio poziva odnosio na prijavu nasilja u porodici, dok su ostalo bile ponovljene intervencije i traženje pomoći u pravnim procedurama.

-CŽP primio je 62 poziva u martu i čak 103 u aprilu, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine  -kazala je Raičević agenciji MINA.

Ona je rekla da je u više slučajeva tražena intervencija dežurne službe policije i da su se oni odazivali pozivu.

-Međutim, i dalje imamo nedovoljnu primjenu policijske naredbe o udaljenju nasilnika iz stana, koju policija može samostalno izreći na period do tri dana, dok sudovi za prekršaje ne izreknu hitne zaštitne mjere – navela je Raičević.

Ta mjera, kako je objasnila, ključna je za zaštitu žrtava i prevenciju daljeg nasilja.

-Sudeći po nedavnim izjavama ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića koji je poručio žrtvama da nijesu same i da će policija efikasno odgovoriti na prijave, Uprava policije i nadležno Ministarstvo sve više razumiju važnost primjene tih policijskih ovlašćenja – kazala je Raičević.

Ona je poručila da će CŽP pratiti da li će zaista biti tako i da će, kao i do sada, reagovati na sve eventualne propuste ili zloupotrebe.

-Upravo su nam primjeri revnosnih reakcija policije i tužilaštva u slučajevima kršenja mjera protiv koronavirusa, pokazali da se jednako efikasno mogu primijeniti i zaštitne mjere u slučajevima nasilja, samo ako postoji volja i jasna direktiva sa ključnih pozicija u državi – rekla je Raičević.

Ona je kazala da je od početka pandemije koronavirusa u Crnoj Gori, kao i u mnogim drugim zemljama, zabilježen porast broja prijava za nasilje u porodici.

-Nasilje se, ipak, ne dešava zbog mjera samoizolacije, one samo povećavaju rizik od nasilja u porodicama u kojima takvi obrasci ponašanja inače postoje – navela je ona.

Kako je objasnila, u uslovima izolacije žrtve su pod kontrolom nasilnog člana porodice, otežano je prijavljivanje nasilja i smanjena mogućnost socijalne podrške za žrtve, pa je i to jedan od razloga što teže podnose novonastalu situaciju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content