Saudijska aktivistkinja osuđena na pet godina zatvora: Borila se za prava žena

Piše: Objavljeno: 04/01/2021
featured image

Vodeća saudijska aktivistkinja za prava žena Lujaina al Hatula osuđena je na pet godina i osam mjeseci zatvora zbog raznih aktivnosti zabranjenih antiterorističkim zakonom ove zemlje.

Zatvorska kazna dolazi uprkos pritiscima međunarodnih organizacija i grupa za ljudska prava da je puste.

Nosilac kampanje za prava žena, koja je nominovana za Nobelovu nagradu i koja je navodno mučena u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, uspješno je vodila kampanju kako bi saudijskim ženama izborila pravo vožnje.

Navodi se da je sud suspendovao dvije godine i 10 mjeseci kazne za Al Hatulu.

Ova saudijska aktivistkinja je vodila kampanju za žene da steknu pravo vožnje u toj zemlji. Zabrana vožnje za žene ukinuta je 2018. godine u toj državi, nakon što je kampanja privukla međunarodnu pažnju.

Prema pisanju saudijske novinske agencije Sabk, ona je optužena i zbog upotrebe interneta za promociju spoljne agende u Saudijskoj Kraljevini, te za kontaktiranje stranih agenata, nastojeći da promijeni osnovni sistem upravljanja u Saudijskoj Arabiji, piše npr.org.

Al-Hatulina porodica je izjavila da je ona bila podvrgnuta mučenju i nehumanim uslovima dok je bila u zatvoru.

Njeno suđenje nedavno je upućeno specijalnom sudu, gdje su tužioci tražili 20-godišnju kaznu. Dvije godine i deset mjeseci od prvobitne kazne su suspendovane, a sa obzirom na odsluženo vrijeme mogla bi da izađe iz zatvora za nekoliko mjeseci. Nakon toga je čekaju tri godine uslovne kazne i petogodišnja zabrana putovanja.

Kao dio svog aktivizma, al-Hatula je od 2013. godine na mrežama postavljala video zapise na kojima su joj otkriveni kosa i lice, a jedan video pokazuje kako krši zakon Saudijske Arabije protiv žena koje voze, dok se kući odvozila sa aerodroma u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

2014. godine je uhapšena i zadržana 73 dana kada je pokušala da se u Saudijsku Arabiju doveze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Al-Hatula je uhapšena zajedno sa još 10 aktivistkinja za ženska prava u maju 2018. Zemlja je već sledećeg mjeseca ukinula zabranu vožnje. Godinu dana kasnije, saudijska vlada je izjavila da je 70.000 žena u 34-milionskoj zemlji imalo vozačke dozvole.

Gulf News iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je pisao prošlog decembra da u Saudijskoj Arabiji postoji veoma malo auto škola za žene i da se ženama naplaćuje više od dvostrukog iznosa koji muški učenici plaćaju za obuku vožnje.

List je takođe citirao muškog “aktivistu za prava potrošača” koji je rekao da njegova supruga već dvije godine čeka na vozački ispit koji bi joj omogućio da vozi u Saudijskoj Arabiji, iako već ima dozvolu izdatu u susjednoj zemlji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content