Prvo veče međunarodnog festivala umjetnosti i mode „Golub mira“ u Baru

Piše: Objavljeno: 08/06/2024
featured image

Dvodnevni festival „Golub mira“ otvoren je juče u hotelu „Princes“ u Baru. Riječ je o međunarodnom festivalu umjetnosti i mode koji za cilj ima povezivanje ljudi različitih vjera, nacija, tradicije kroz umjetnost i modu.

Ovaj mirovni projekat ima humanitarni i apolitični karakter, a misija mu je promocija multikulturalnosti. Zbog navedenih osobenosti, ovaj festival je unikatan i prvi i jedini u regionu.

Organizacioni odbor festivala čine regionalni direktor Diaz Kova ( dizajner unikatnih torbi) i direktorica organizacionog odbora za Crnu Goru Katarina Lukovac (novinar i model).

Misija i vizija tima

Misija ovog festivala je da promoviše zemlju, grad i sve saradnike festivala kroz modne i umjetničke događaje, kao i da održava korektne i čvrste odnose sa zemljama regiona po ovim pitanjima.

Vizija ovog festivala je da spaja ljude i zemlje bez obzira na razlike kroz manifestaciju koja će šetati od grada do grada i ugostiti učesnike iz susjednih zemalja.

Prvi festival održan je 2019. godine u BiH. Situacija sa koronavirusom pauzirala je razvijanje ovog projekta, ali je kasnije nastavio sa svojom misijom. U Sarajevu je, od predsjednice opštine grada, dobio odlikovanje ,,Zlatnik Sarajeva”, dok je u Vrnjačkoj Banji proglašen za ,,Projekat godine”.

U Crnoj Gori je prvi put gostovao prošle godine 25. novembra u Vladinom domu na Cetinju, gdje je pokupio ogromne simpatije publike i izazvao interesovanje medija. Ove godine, održavanje festivala zakazano je za 7. i 8. jun u hotelu Princess u Baru, kao jednom od atraktivnijih lokacija na crnogorskom primorju.

S obzirom na to da je ovaj projekat definisan kao festival umjetnosti i mode, ove godine planirano je da on traje dva dana, jedan za umjetnost, drugi za modu.

Prva noć predviđena je za književno veče i likovnu izložbu, gdje su umjetnici iz Crne Gore, ali i regiona imali priliku da predstave svoje radove. Pored književnika i slikara, događaju su prisustvovali i predstavnici drugih umjetnosti. Prisutni su uživali u izložbi slika od 19 sati, dok je književno veče počelo u 20 časova. Po završetku programa organizovan je after party za medije i učesnike.

Druga noć predviđena je za modnu reviju gdje će se predstaviti 20. modnih dizajnera. Izlazaka će biti osam, a između njih interesantne tačke koje će upotpuniti atmosferu ali vremenski olakšati modelima da se pripreme za sljedeći izlazak.

Sedam izlazaka biće samostalne revije domaćih i regionalnih dizajnera, dok će jedan izlazak biti sastavljen od 15 tematskih bijelih haljina koje su kreirali 10 dodatnih dizajnera. Njihove haljine nosiće dame koje su donijele doprinos društvu i festivalu iz raznih oblasti kojima se bave (medicina, preduzetništvo, privreda, bankarstvo, humanitarni rad, novinarstvo, sport, gastronomija itd.) Po završetku obje večeri, planiran je cocktail party. 

Književno veče i likovna izložba (7.jun): Slikari Goran Ćetković – akademski slikar i Senka Tujković- slikarka

Pjesnici: Gordana Sarić – profesor u penziji sa mnoštvom međunarodnih nagrada i priznanja, Dragana Mrkić – dugogodišnja novinarka i urednica na RTCG, Miomir Maroš – prof. dr političkih nauka i dugogodišnji novinar RTCG, Edita I. Dautović – magistar ekonomije i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Anđela Backović – diplomirana pravnica i autorka više zbirki poezije i Marko Vuletić–  mladi pjesnik i najbolji student Univerziteta Crne Gore.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Komentari:

  1. Sjajno!
    Čestitke svim učesnicima, posebno organizatoru ovakvog dogadjanja!

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content