Prvi put u istoriji: Žena na čelu Svjetske trgovinske organizacije

Piše: Objavljeno: 17/02/2021
featured image

Svjetska trgovinska organizacija imenovala je juče novu generalnu direktorku – dr Ngozi Okondžo-Ivealu iz Nigerije, prvu ženu i Afrikanku na toj poziciji.

Okonjo-Iveala je postala prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog tijela, čime je STO ispisala novu stranicu u svojoj istoriji koja datira od 1995. godine.

Okonjo-Iveala je imenovana na čelnu funkciju nakon što se posljednji preostali protivnički kandidat, južnokorejska ministarka trgovine Jo Mijung-he, povukla iz trke.

Okonjo-Iveala će na dužnost stupiti 1. marta, a mandat će joj trajati do avgusta 2025.

Ekonomista i bivša ministarka finansija Nigerije, Okondžo-Iveala dobila je široku podršku članica STO, uključujući podršku Evropske unije, Kine, Japana i Australije.

Sjedinjene Države su pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom favorizovale južnokorejsku kandidatkinju, i oštro su kritikovale rad STO parališući neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcionisanje vrhovnog apelacionog tijela globalnog trgovinskog regulatora koje je nadležno za donošenje presuda u trgovinskim sporovima.

STO, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podnio ostavku na tu funkciju godinu dana prije isteka mandata, i napustio dužnost početkom avgusta 2020.

Pristalice Okondžo-Iveale se nadaju da će ona moći da oživi ovu instituciju koja prolazi kroz najveću krizu u svojoj 26-godišnjoj istoriji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama koje ne mogu da se dogovore o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Ona je istakla da je jaka Svjetska trgovinska organizacija potrebna kako bi pomogla u borbi protiv ekonomskih uticaja pandemije koronavirusa.

“Radujem se radu sa članovima na oblikovanju i implementiranju odgovora i akcija koje su nam potrebne kako bi se globalna ekonomija pokrenula opet. Naša organizacija se suočava sa mnogim izazovima, ali zajedno možemo da učinimo WTO jačom, agilnijom i prilagodljivijom na izazove današnjice”, rekla je Okondžo-Iveala.

Biografija

Ngozi je rođena je 13. juna, nigerijsko-američka ekonomistkinja i stručnjak za međunarodni razvoj. Ona se nalazi u odborima Standard Chartered Bank-a, Tvitter-a, Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju (GAVI) i Afričkog kapaciteta za rizik (ARC).

15. februara 2021. imenovana je za generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije.

Njen mandat započinje 1. marta 2021., što će je učiniti prvom ženom i prvom Afrikankom koja će imati tu funkciju.

Okonjo-Iveala je prethodno provela 25 godina u Svjetskoj banci kao ekonomistkinja za razvoj. Takođe je imala dva mandata na mjestu ministrarke finansija Nigerije (2003–2006, 2011–2015) pod vođstvom predsjednika Olusegun Obasanjom i predsjednikom G. Jonathanom. Bila je prva žena koja je obavljala funkciju ministarke finansija u zemlji i prva žena koja je dva puta bila na toj funkciji. 2005. Euromoney ju je proglasio globalnom ministarkom finansija godine.

 Rani život i obrazovanje

Okonjo-Iveala rođena je u Ogvashi-Ukvu, država Delta, Nigerija, gdje je njen otac profesor Chukvuka Okonjo bio Obi (kralj) iz kraljevske porodice Obahai iz Ogvashi-Ukvu-a.

Okonjo-Iveala se školovala u Queen školi, Enugu. U SAD je stigla 1973. godine kao tinejdžerka da bi studirala na Univerzitetu Harvard, gdje je diplomirala ekonomiju 1976.

1981. godine doktorirala je iz regionalne ekonomije i razvoja na Massachusetts Institutu sa tezom Kreditna politika: ruralna finansijska tržišta i poljoprivredni razvoj Nigerije. Dobila je međunarodnu stipendiju od Američkog udruženja univerzitetskih žena (AAUV), koja je podržala njene doktorske studije.

Karijera u Svjetskoj banci

Okonjo-Iveala je imala 25 godina karijere u Svjetskoj banci u Vašingtonu kao ekonomistkinja za razvoj, dostigavši drugo mjesto upravnog direktora. Kao generalna direktorica, imala je nadzornu odgovornost za operativni portfelj Svjetske banke od 81 milijardu dolara u Africi, Južnoj Aziji, Evropi i Centralnoj Aziji.

Predvodila je nekoliko inicijativa Svjetske banke za pomoć zemljama sa niskim prihodima tokom prehrambene krize 2008–2009, a kasnije i tokom finansijske krize.

U 2010. godini bila je predsjedavajuća u uspješnim naporima Svjetske banke da prikupi 49,3 milijarde dolara bespovratnih sredstava i kredita sa niskim kamatama za najsiromašnije zemlje svijeta.

Tokom svog rada u Svjetskoj banci bila je i član Komisije za efikasnu razvojnu saradnju sa Afrikom, koju je osnovao premijer Danske Anders Fogh Rasmussen, a održavala je sastanke između aprila i oktobra 2008.

Karijera u vladi

Okonjo-Iveala je dva puta bila ministarka finansija Nigerije i takođe ministarka spoljnih poslova. Bila je prva žena koja je zauzimala obje funkcije. Tokom svog prvog mandata na mjestu ministarke finansija u administraciji predsjednika Oluseguna Obasanja, predvodila je pregovore sa Pariskim klubom koji su doveli do brisanja nigerijskog duga u iznosu od 30 milijardi američkih dolara, uključujući i potpuno otkazivanje 18 milijardi američkih dolara.

2003. godine predvodila je napore na poboljšanju makroekonomskog upravljanja u Nigeriji, uključujući primjenu fiskalnog pravila zasnovanog na cijeni nafte, gdje su prihodi koji su prirastali iznad referentne cijene nafte sačuvani na posebnom računu, „The Ekcess Crude Account“ koji je pomogao smanjenju makroekonomske volatilnosti.

Takođe je uvela praksu objavljivanja mjesečnih finansijskih izdvajanja svake države od Savezne vlade Nigerije u novinama. Ova akcija je uveliko povećala transparentnost upravljanja.  Uz podršku Svjetske banke i MMF-a saveznoj vladi, pomogla je u izgradnji elektronske platforme za finansijsko upravljanje – Vladin integrisani sistem finansijskog upravljanja i informisanja (GIFMIS), uključujući jedinstveni račun trezora (TSA) i integrisani obračun zarada i osoblja Informacioni sistem (IPPIS), pomažući u procesu suzbijanja korupcije.

31. decembra 2014. platforma IPPIS eliminisala je 62.893 radnika iz sistema i u tom procesu spasila vladu za oko 1,25 milijardi dolara.

Okonjo-Iveala je takođe pomogla Nigeriji da stekne prvi suvereni kreditni rejting 2006.

Nakon prvog mandata na mjestu ministarke finansija, bila je dva mjeseca na mjestu ministarke spoljnih poslova 2006. godine. Vratila se u Svjetsku banku kao generalna direktorka u decembru 2007.

2011. godine, Okonjo-Iveala je ponovo imenovana za ministarku finansija u Nigeriji, sa proširenim portfeljem ministra za koordinaciju ekonomije od strane predsjednika G. Jonathan-a.

Njeno nasleđe uključuje jačanje sistema javnih finansija u zemlji i podsticanje stambenog sektora uspostavljanjem Hipotekarne korporacije (NMRC).

Takođe je osnažila žene i mlade kroz program Rast djevojaka i žena u Nigeriji (GVIN).

Svjetska banka je njen program ocijenila kao jedan od najefikasnijih te vrste na svijetu. Pod njenim rukovodstvom, Nacionalni zavod za statistiku izvršio je ponovnu bazu bruto domaćeg proizvoda (BDP), prvu posle 24 godine, koja je Nigeriju vidjela kao najveću ekonomiju u Africi. Uložila je puno energije za vladinu politiku uklanjanja subvencija za gorivo, akciju koja je dovela do protesta u januaru 2012.  

U maju 2016. nova administracija je na kraju uklonila subvenciju za gorivo nakon što je postalo očigledno da je neodrživa i neefikasna.

Pored svoje uloge u vladi, Okonjo-Iveala je bila članica  Komisije za rast (2006–2009), koju je vodio dobitnik Nobelove nagrade, profesor Michael Spence, i Odbora na visokom nivou generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o Agendi razvoja nakon 2015. (2012–2013). Takođe je bila predsedavajuća u Globalnom partnerstvu za efikasnu saradnju u razvoju.  2012. bila je kandidatkinja za predsjednicu Svjetske banke, koja se kandidovala protiv predsjednika Dartmouth koledža -Jima Iong Kim-a, i kao izabrana, postala je prva predsjednica organizacije.

Kasnija karijera

Nakon napuštanja vlade, Okonjo-Iveala je takođe bila članica Međunarodne komisije za finansiranje mogućnosti za globalno obrazovanje (2015–2016), kojom je predsjedavao Gordon Brown, i grupe eminentnih ljudi za globalno finansijsko upravljanje, koju su osnovali ministri finansija G20 i Guverneri Centralne banke (2017–2018).

Od 2014. godine kopredsjedava Globalnom komisijom za ekonomiju i klimu, zajedno sa Nicholasom Sternom i Paulom Polmanom.  U januaru 2016. imenovana je za izabranu predsjednicu odbora Gavi.

Okonjo-Iveala je osnivačica prve domorodačke organizacije za istraživanje javnog mnjenja, NOI-Polls. Takođe je osnovala Centar za proučavanje ekonomija Afrike (C-SEA),  istraživački centar sa sjedištem u Abudži, i istaknuta je gostujuća saradnica u Centru za globalni razvoj i Brookings Institution.

Od 2019. Okonjo-Iveala je dio UNESCO-ove Međunarodne komisije za budućnost obrazovanja, kojom predsjedava Sahle-Vork Zevde. Takođe od 2019, ona je takođe zaposlena u Savjetu na visokom nivou za liderstvo i menadžment za razvoj Aspen Management Partnership for Health (AMP Health).

2020. godine direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva imenovala ju je u spoljnu savjetodavnu grupu kako bi pružila doprinos političkim izazovima.

Takođe u 2020. godini, Afrička unija (AU) imenovala ju je za specijalnu izaslanicu kako bi zatražila međunarodnu podršku i pomogla kontinentu da se nosi sa ekonomskim uticajem pandemije COVID-19.

U junu 2020. godine, predsjednik Nigerije Muhammadu Buhari nominovao je Okonjo-Ivealu za kandidata te zemlje za generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (STO). Kasnije se plasirala u poslednji krug izbora, na kraju se takmičeći sa Yoo Myung-hee.

Uoči glasanja, dobila je podršku Evropske unije za svoju kandidaturu. U oktobru 2020. vlada Sjedinjenih Država nagovijestila je da neće podržati kandidaturu Okonjo-Iveale.

STO je u svom zvaničnom izvještaju rekla da je Okonjo-Iveala „očigledno imala najveću podršku članova u završnom krugu i da je uživala  široku podršku članova sa svih nivoa razvoja i iz svih geografskih regiona, i to tokom čitavog procesa.“

5. februara 2021. Yoo Myung-hee je najavila povlačenje iz trke, u „bliskim konsultacijama sa Sjedinjenim Državama“.

 Prema izjavi trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država u kojoj se kaže „Sjedinjene Države primaju k znanju današnju odluku ministarke  trgovine Republike Koreje  Yoo Myung-hee  da povuče kandidaturu za generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (VTO). Administracija Biden-Harris-a sa zadovoljstvom izražava snažnu podršku kandidaturi dr Ngozija Okonjo-Iveale za sledećeg generalnog direktora STO “.  

Okonjo-Iveala je jednoglasno imenovana za sledećeg generalnog direktora 15. februara.

Početkom 2021. godine Okonjo-Iveala je imenovan za kopredsedavajućeg, zajedno sa Tharman Shanmugaratnam i Lavrenceom Summersom, Nezavisnog veća visokog nivoa (HLIP) o finansiranju globalnih dobara za pripravnost i odgovor na pandemiju, koje je uspostavio G20.

Lični život

Ngozi je udata je za Ikembu Iveala, neurohirurga. Imaju četvoro djece.

Tokom njene kampanje da postane sljedeći generalni direktor STO, otkriveno je da je Okonjo-Iveala postala američka državljanka 2019. Godine, nakon što je tamo provela nekoliko decenija radeći i studirajući.

S obzirom na stalne trgovinske tenzije između Kine i SAD, analitičari su komentarisali da bi otkrivanje podataka bilo faktor koji doprinosi oblikovanju odnosa Kine prema njoj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content