Preduzmite akciju: 10 načina na koje možete pomoći u zaustavljanju nasilja nad ženama, čak i tokom pandemije

Piše: Objavljeno: 06/01/2021
featured image

U 2020. godini Covid-19 je dotakao naš život na gotovo svaki način, u svakoj oblasti, dok su države ograničavale kretanje kako bi spriječile širenje virusa. Kako su se vrata zatvarala i započinjala izolacija, počeli su da pristižu sve veći izvještaji o svim oblicima nasilja nad ženama i djevojkama, posebno nasilja u porodici.

Pandemija nasilja nad ženama nije nova tema. Čak i prije nego što nas je Covid-19 pogodio, globalno, intimni partneri žena su u proteklih godinu dana zlostavljali 243 miliona žena i djevojčica. Pandemija Covid-19 pojačala je nasilje, dok je  pristup postao otežan.

Dok smo obilježavali godišnju kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja (25. novembra – 10. decembra), UN Women se pridružio preživjelima, aktivistima, donosiocima odluka, sistemu UN-a i ljudima iz svih sfera života kako bi zajedno osvijetlili potrebu za finansiranjem, osnovnim uslugama, prevencijom i podacima koji oblikuju bolje informisane odgovore.

Ukidanje nasilja nad ženama se tiče svih nas.

Evo deset načina na koje možete bezbjedno i efikasno da promijenite stvari, piše un-women.medium.com.

Slušajte i vjerujte preživjelima

Kada žena podijeli svoju priču o nasilju, ona čini prvi korak ka razbijanju ciklusa zlostavljanja. Na svima nama je da joj pružimo siguran prostor koji joj je potreban da progovori i da se čuje.

Važno je zapamtiti da kada se razgovara o slučajevima seksualnog nasilja, trezvenost žrtve, odjeća i seksualnost nisu bitni. Počinilac je jedini razlog napada i mora snositi odgovornost. Pozovite žrtve i suprotstavite se ideji da je na ženama da izbjegavaju situacije koje bi se po tradicionalnim standardima mogle smatrati “opasnim”.

Oni koji su preživjeli nasilje govore više nego ikad prije, i svako od nas ima obavezu da osigura pravdu.

Nemojte reći: “Zašto nije otišla?”

Kažite: “Čujemo vas. Mi vam vjerujemo. Sa vama smo.”

Podučite sledeću generaciju i učite od njih

Primjere koje predstavljamo za mlađu generaciju oblikuju način na koji oni razmišljaju o rodu, poštovanju i ljudskim pravima. Započnite razgovore o rodnim ulogama rano i osporite tradicionalne odlike i karakteristike dodijeljene muškarcima i ženama. Ukažite na stereotipe sa kojima se djeca stalno susrijeću, bilo u medijima, na ulici ili u školi, i dajte im do znanja da je u redu biti drugačiji. Podstičite kulturu prihvatanja.

Razgovarajte o pristanku, tjelesnoj autonomiji i odgovornosti prema dječacima i djevojčicama, a takođe slušajte šta oni imaju da kažu o svom iskustvu u svijetu. Osnaživanjem mladih aktivista informacijama i edukacijom o pravima žena, možemo izgraditi bolju budućnost za sve.

Poziv za odgovore i usluge koje odgovaraju svrsi

Usluge za preživjele su osnovne usluge. To znači da prihvatilišta, telefonske linije, savjeti i sva podrška preživjelima rodno zasnovanog nasilja moraju biti dostupni onima kojima je potrebna, čak i tokom pandemije koronavirusa.

Svake godine kampanja 16 dana aktivizma poziva na jedinstvenu, globalnu akciju za zaustavljanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama.

Razumite prsitanak

Slobodno dat, sa oduševljenjem pristanak je obavezan svaki put.

Umjesto da slušate „ne“, pobrinite se da postoji aktivno „da“ od svih uključenih. Usvojite oduševljeni pristanak u svom životu i razgovarajte o tome.

Fraze poput „ona je to tražila“ ili „dječaci će biti dječaci“ pokušavaju zamagliti izjave oko seksualnog pristanka, stavljajući krivicu na žrtve i opravdavajući počinioce zločina koje su ga počinili.

Iako oni koji koriste ove izjave mogu imati nejasna shvatanja pristanka, definicija je kristalno jasna. Kada je riječ o pristanku, nema nejasnih i dvosmislenih izjava i odgovora.

Razumite znakove zlostavljanja i kako možete da pomognete

Postoje mnogi oblici zlostavljanja i svi oni mogu imati ozbiljne fizičke i emocionalne posljedice. Ako ste zabrinuti zbog prijatelja koji možda trpi nasilje ili se ne osjeća bezbjedno u blizini nekoga, pregledajte ove znakove i naučite o načinima kako da im pomogne da pronađu sigurnost i podršku.

Ako mislite da vas neko zlostavlja, pomoć je dostupna. Niste sami. Ako želite da razgovarate sa obučenim advokatom na liniji za pomoć, sastavili smo ovu listu resursa širom svijeta.

Započnite razgovor

Nasilje nad ženama i djevojkama predstavlja kršenje ljudskih prava koje se ponavlja decenijama. Prožima se, ali nije neizbježno, osim ako ne ćutimo o tome.

Ustanite protiv kulture silovanja

Kultura silovanja je socijalno okruženje koje omogućava da se seksualno nasilje normalizuje i opravda, podstaknuto upornim rodnim nejednakostima i stavovima o rodu i seksualnosti. Imenovanje problema je prvi korak ka razgradnji kulture silovanja.

Svakodnevno imamo priliku da ispitamo svoje ponašanje i uvjerenja na pristranosti koje omogućavaju nastavak kulture silovanja. Razmislite o tome kako definišete muškost i ženstvenost i kako vaše vlastite pristrasnosti i stereotipi utiču na vas.

Od stavova koje imamo o rodnim identitetima do politika koje podržavamo u našim zajednicama, svi možemo preduzeti mjere da se suprotstavimo kulturi silovanja.

Finansirajte ženske organizacije

Donirajte lokalnim organizacijama koje osnažuju žene, pojačajte njihov glas, podržite preživjele i promovišite prihvatanje svih rodnih identiteta i seksualnosti.

UN Women sa ženskim organizacijama svuda u svijetu rade na zaustavljanju nasilja nad ženama, pružanju pomoći preživjelima i obezbjeđivanju jednakih prava za žene i djevojke svuda. Možete donirati na https://donate.unvomen.org/en/

Oslanjajte se jedni na druge

Nasilje može imati različite oblike, uključujući seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i u javnim prostorima. Zauzmite stav tako što ćete ga prozvati I reagovati kad ga vidite: prozivanje, neprimjereni seksualni komentari i seksističke šale nikada nisu u redu. Stvorite sigurnije okruženje za svakoga i izazovite vršnjake da razmisle o sopstvenom ponašanju i reagujte kada neko pređe granicu ili zatražite pomoć drugih ako se ne osjećate sigurno.

Kao i uvijek, poslušajte preživjele i uvjerite se da imaju potrebnu podršku.

Imajte podatke i uvijek tražite više

Da bismo se efikasno borili protiv rodno zasnovanog nasilja, moramo da razumijemo problem.

Relevantno prikupljanje podataka je ključno za sprovođenje uspješnih mjera prevencije i pružanje odgovarajuće podrške preživjelima.

Kako je tokom COVID-a 19 rodno zasnovano nasilje postalo sve veće, praznine u prikupljanju rodno osjetljivih podataka postale su očiglednije nego ikad. Pozovite svoju vladu da ulaže u prikupljanje podataka o rodno zasnovanom nasilju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content