Pajović: Projekat “Aktiviranje žena” pruža podršku ženama na tržištu rada, ali i benefite za poslodavce

Piše: Objavljeno: 07/04/2022
featured image

Projekat ,,Aktiviranje žena” pruža mogućnost ženama da poboljšaju položaj na tržištu rada, ali i priliku poslodavcima da u trajanju od tri mjeseca obuče žene za poslove koji su im potrebni i za to dobiju određene subvencije, saopštila je nacionalna projektna koordinatorka Međunarodne organizacije rada (MOR), Ines Pajović.

Gostujući u emisiji “Rujna zora” na Gradskoj RTV, Pajović je predstavila projekat, navodeći da je projekat “Aktiviranje žena” napravljen po uzoru na Evropsku uniju, u saradnji sa resornim ministarstvima.

Uticaj pandemije

Ukazala je na statistiku koja pokazuje da je pandemija uticala na stopu nezaposlenosti.

“Mjera je imala za cilj da ublaži efekte COVID-19 na tržište rada u Crnoj Gori i na broj žena koje su zbog kovida i porodičnih obaveza napuštale tržište rada. Mjera se finansira kroz dva projekta – putem zajedničkog fonda Ujedinjenih nacija za održivi razvoj koji je počeo u martu prošle i završava se u junu ove godine. Taj projekat se fokusira na Podgoricu, Bijelo Polje, Nikšić i Berane. Drugi projekat finansira Evropska komisija i on se fokusira na primorske opštine”, navodi Pajović.

Cilj projekta je, kako navodi, aktivacija žena čija su djeca predškolskog uzrasta, piše gradski.me.

“Projekat koji se primjenjuje u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore ima za cilj aktivaciju mladih žena – od 25 do 34 godine starosti. Kada je riječ o južnoj regiji, obuhvaćene su žene od 25 do 39 godina starosti. Pored žena, u projektu su uključeni i poslodavci kroz različiti vid subvencija”, ističe Pajović.

Glavna karakteristika projekta je, kaže, način na koji se aktiviraju žene.

“Nije pasivno putem mentorstva ili psihološke pomoći, već postoji naknada za aktivaciju koja se daje u trajanju do šest mjeseci, naknada za transport za žene koje žive u ruralnom području i naknada za brigu o djeci koja se daje u odnosu na broj djece predškolskog uzrasta”, dodaje Pajović.

Benefiti za poslodavce

Naglašava da je razlika u odnosu na ostale projekte to što su poslodavci dužni da potpišu ugovor u trajanju od šest mjeseci, a za tri mjeseca koliko traje obuka dobijaju i subvenciju.

“Minimalan broj učesnica u projektu je 60. Međutim, imamo veliki broj žena koje su zainteresovane i onda se trudimo da što više njih uključimo u ove projekte”, navodi nacionalna projektna koordinatorka MOR-a.

Međutim, kako dodaje, naišli su na nikakvu ili jako slabu zainteresovanost poslodavaca. Poziva poslodavce da se priključe projektu, predstavljajući koji su to benefiti koje dobijaju na ovaj način.

“Poslodavac dobija priliku da tri mjeseca obuči ženu za poslove koji su njemu potrebni, odnosno da prilagodi njene kvalifikacije i vještine i samim tim je zadrži na duže. Uz to, dobija i subvenciju od minimalne bruto zarade”, naglašava Pajović.

Statistika – neaktivnost i nezaposlenost žena

Stopa neaktivnosti žena, kaže Pajović, prošle godine iznosila je 47, dok je 40 odsto voljno da radi. Dodaje da su žene najčešće kao razlog tome navodile brigu o djeci i starijima, odnosno porodične obaveze.

“Stopa nezaposlenosti radnog stanovništva prije pandemije bila je oko 15,5 odsto. Prošle godine, po anketi radne snage koju je radio MONSTAT, ta stopa je bila 16,6 odsto. Kada je riječ o mladom stanovništvu, od 15 do 24 godine, stopa nezaposlenosti je takođe visoka. Prije pandemije ona je iznosila 25 odsto, a sada iznosi 37 odsto. Nezaposlenost žena ove kategorije je 33 odsto”, navela je Pajović.

Kada je riječ o individualnim faktorima, Pajović kaže da su istraživanja pokazala da su obrazovanje, broj djece i starost glavni faktori koji utiču na vraćanje žena na tržište rada.

“Nove generacije žena do 39 godina starosti pokazuju da one imaju viši stepen obrazovanja od muškaraca. Međutim, žene često biraju humanističke nauke, što samim tim vodi ka lošijim mogućnostima za zaapošljenje”, ističe Pajović.

Govoreći o institucionalnim faktorima, Pajović kaže da su socijalne politike ono ka čemu se okreću kada su u pitanju subvencije za žene sa djecom, kao i radni angažmani koji omogućavaju zapošljavanje sa fleksibilnim radnim vremenom, plaćeno roditeljsko i porodiljsko odsustvo.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content