Maja Tuton, aktivistkinja u borbi protiv seksualnog nasilja: Svi oblici ugnjetavanja su međusobno povezani

Piše: Objavljeno: 22/08/2020
featured image

Maja Tuton (21)  iz Velike Britanije, mlada je aktivistkinja i suosnivačica kampanje pod nazivom ,,Our streets now“, u kojoj se zajedno sa svojom sestrom zalaže za okončanje javnog seksualnog uznemiravanja, zalažući se za jednakost i bezbjednost žena i djevojčica na javnim mjestima

Pod sloganom “Ja sam Generacija Ravnopravnosti”  Maja ističe da želi da živi u svijetu jednakosti, sada – navodi se na portalu Unwomen.org.

“Govorim ovo jer sam se sučavala sa seksizmom, ali i zato što znam da je seksizam sa kojim sam se ja suočila minimalan, u poređenju sa barijerama sa kojima se drugi suočavaju.  Za mene, okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama je najvažniji dio feminizma, jer sve dok nismo bezbjedne, ne možemo biti slobodne. Jedno od mojih najčešćih iskustava seksizma u toku odrastanja je bilo  seksualno uznemiravanje sa kojim sam se suočavala na javnim prostorima. Međutim, kada je moja sestra Džema počela da doživljava seksualno uznemiravanje, shvatila sam da moram nešto da učinim. Često ono što je prihvaćeno postaje neprihvatljivo kada se desi našim voljenim”, smatra Maja.

Mlade žene u centru okončanja seksualnog uznemiravanja

“Vjerujem da jednakost polova nikada ne može biti dostignuta sve dok žene i djevojčice ne budu bezbjedne na javnim mjestima.  To je razlog zašto smo ja i moja sestra pokrenule kampanju Our Streets Now protiv javnog seksualnog uznemiravanja, najčešćem vidu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Čitanje i dijeljenje priča u vezi sa ovom vrstom nasilja čini suštinu naše kampanje, ali takođe može imati ozbiljne posljedice na mentalno zdravlje. Teško je suočavati se sa dnevnim pričama o seksualnom nasilju, i bilo mi je teško da izgradim granice kako bih zaštitila sebe”, objašnjava ona.

“Svi oblici ugnjetavanja su međusobno povezani

“Centriranje glasova mladih žena je posebno  važno kada se diskutuje o  javnom seksualnom uznemiravanju, sa obzirom da žene između 18-24 godine najviše prijavljuju ovu vrstu uznemiravanja. Uprkos prevelikoj zastupljenosti u prijavljenim slučajevima, osvrt na mlađe žene i djevojčice često je nedovoljno zastupljen u organima koji donose odluke. Kombinacija seksizma i starosne dobi u našem društvu se koristi da obezvrijedi značaj glasa mladih žena. 

Naš aktivizam je ključan za izgradnju ravnopravnijeg svijeta. Svi oblici  ugnjetavanja su međusobno povezani i mi koristimo alat intersekcionalnosti, kako bismo mogli da pojasnimo da, da bismo postigli ravnopravnost polova, moramo takođe da se borimo protiv rasizma, homofobije, i svih drugih vrsta  diskriminacija.”

Javno seksualno uznemiravanje tokom globalne pandemije

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci, primili smo mnogo uznemiravajućih priča od djevojčica i žena, koje su nam pričale o tome kako se uznemiravanje  zapravo povećalo i pogoršalo u okviru Covid19 hitnih mjera. Na napuštenim ulicama su mnogi ranjiviji nego inače. Sa porastom slučajeva nasilja u porodici i slučajeva online maltretiranja, morali smo da pojačamo našu kampanju protiv svih oblika nasilja. Za nas, u našoj kampanji vjerujemo da je ‘izdradnja nanovo bolja’ izgradnja ravnopravijeg i bezbjednijeg društva, oslobođenog javnog seksualnog uznemiravanja. Umjesto da se vratimo u normalu, moramo da podstaknemo promjene.”

 Usled otvaranja barovi i kafića, u kampanji se bore za  lobiranje i  uvođenje strožijih mjere protiv seksualnog uznemiravanja i napadanja.

“Kada se vratimo u školu, kampanje za bolju seksualnu edukaciju i anti-rasistička učenja su od suštinske važnosti. Na univerzitetima, organizovanje stalnih radionica, koje se odvijaju putem interneta, sve studente uče o poštovanju, seksu i nasilju nad ženama i djevojčicama, predstavljaju  još jedan važan korak. Od presudnog je značaja da osiguramo da  se pandemija  ne okrene protiv napretka žena na putu ka ravnopravnosti.”

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content