Konačno dobre vijesti iz oblasti rodne ravnopravnosti

Piše: Objavljeno: 04/09/2020
featured image

Sa obzirom da je Covid uticao na sve aspekte života širom svijeta, dominirale su vijesti o pandemiji  koje i dalje zauzimaju većinu naše pažnje i energije. Pandemija je takođe bacila više svijetla na postojeće i sve veće rodne nejednakosti, poput nejednake podjele neplaćenog rada u našim domovima i nasilja u porodici. Iako ove hitne potrebe ostaju u prvom planu naših misli i akcija, danas želimo da iskoristimo trenutak da proslavimo i neke prekretnice koje smo postigli tokom ljeta 2020.  godine.

Pridružite nam se u proslavi nekih dostignuća u polju rodne ravnopravnosti  i ženskih prava koja ste možda propustili tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

  1. Sudan je kriminalizovao čin sakaćenje ženskih genitalija

U maju je sudanska vlada odobrila izmjenu krivičnog zakona koja efikasno zabranjuje praksu sakaćenje ženskih genitalija.

Svako ko to izvrši, bilo u medicinskoj ustanovi ili izvan nje, prijeti  mu tri godine zatvora i novčana kazna.

  • Američki Vrhovni sud doneo je Zakon o građanskim pravima koji štiti gej i transrodne radnike

U junu je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država  presudio u korist Zakona o građanskim pravima radi zaštite gej i transrodnih radnika od diskriminacije.  U presudi se navodi da se prvobitni Zakon o građanskim pravima iz 1964. godine , koji je zabranjivao diskriminaciju na osnovu pola,  se primjenjuje  i na diskriminaciju na osnovu seksualnog i rodnog identiteta.

  • Novi Zeland je doneo Zakon kojim se osigurava jednaka zarada

Iako postojeći novozelandski zakon garantuje da su žene i muškarci jednako plaćeni za isti rad od 1972.godine, ovogodišnji Predlog zakona o jednakim platama fokusira se na jednakost plata i preuzima neke od upornih uzroka razlike u platama među polovima: niska zarada i potcjenjivanje ženskih  dominatnih industrija.

Zakon usvojen u julu 2020.godine, obezbijediće da žene i muškarci budu jednako plaćeni za rad koji se razlikuje, ali ima jednaku vrijednost, uključujući i hronično neplaćene industrije u kojima dominiraju žene. Novi Zakon olakšava radnicima podnošenje žalbi zbog nejednakosti u platama i postavlja smjernice za upoređivanje zarada u različitim oblastima sa sličnim vještinama i odgovornostima.

  • Mumbajski semafori su postali inkluzivniji

Semafori u Mumbaju preobraženi su dodavanjem ženske figure umjesto tipične muške figure.

Nova sveobuhvatnija svijetla imaju za cilj da izazovu percepciju javnosti, skrenu pažnju na podsvjesno isključivanje žena  i promovišu žensku zastupljenost u javnim sferama.

  • Broj ženskih izvršnih direktorica u Fortuni postigao je novi rekord  svih vremena

Fortuna 500, jedna od najvećih američkih kompanija, dostigla je novi rekord u oblasti ženskih lidera u 2020.godini, sa 37 kompanija koje su vodile žene, u poređenju sa 33 žene prošle godine.

Novi maksimum za ženske lidere označava kontinuirani  trend povećanja broja izvršnih direktorica, iako to i dalje čini manje od 10 procenata ženskog liderstva  u kompaniji Fortuna 500, to je trend koji želimo da proslavimo i ubrzavamo,  a prije samo 20 godina,  samo su dvije žene bile  izvršne direktorke u našoj kompanijama.

  • Kostarika je legalizovala istopolne brakove

Kostarika je prostala prva država Cenralne Amerike, a šesta u cijeloj Latinskoj Americi, koja je legalizovala istopolne brakove. Ustavni  sud je već presudio u korist ravnopravnosti  istopolnih brakova 2018. godine, a zabrana je zvanično ukinuta 18 mjeseci kasnije, u maju 2020.godine, prenosi medium.com.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content