Izvoz suhomesnatih proizvoda porastao 55 odsto

Piše: Objavljeno: 25/07/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Izvoz suhomesnatih proizvoda u prvih pet mjeseci porastao je 55 odsto, kazala je sekretarka Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG Lidija Rmuš.

Ona je kazala da je, s druge strane, uvoz veći za 70 miliona. Istakla je da država mora povećati izdvajanja za oblast poljoprivrede, raditi na povećanju sopstvene proizvodnje i obezbijediti robne rezerve.

Kriza koja je uzrokovana ratom u Ukrajini uticala je i na crnogorske poljoprivrednike. Rmuš je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” istakla da je uvoz u prvih pet mjeseci uvećan za oko 70 miliona u odnosu na prošlu godinu, piše rtcg.me.

“Za pet mjeseci uvoz iznosi oko 200 miliona. Ne zaboravimo da je u toku turistička sezona, što odmah znači povećanje uvoza, jer mi 30 odsto proizvoda uvozimo za vrijeme sezone”, kazala je ona.

Prema njenim riječima izvoz je manji 10 odsto.

“Ali moram reći da je izvoz suhomesnatih prizvoda na izuzetno visokom novou, čak je 55 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. I to nije samo rezultat povećanja cijena, već i količina. A i ovaj uvoz je rezultat cijena koje su rasle”, kazala je ona.

Rmuš kaže da samim enormnim povećanjem cijena energenata, žitarica, vještačkog đubriva, poljoprivrednici ne mogu formirati cijenu koja može biti konkurentna na tržištu.

“Izdvajanje iz nacionalnog budžeta 1,5 i 1,7 odsto zaista nije dovoljno i pokazuje se u ovakvim uslovima da mi moramo da radimo na povećanju sopstvene proizvodnje i obezbijedimo robne rezerve”, kazala je ona.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content