Čirgić: Za godinu dug FZO povećan za 20 miliona

Piše: Objavljeno: 17/04/2022
featured image

-Obaveze zdravstvenog sistema za samo godinu povećane su za oko 20 miliona eura odnosno oko 50 odsto. Podsjećanja radi, u periodu od pet godina prije toga te obaveze su se održavale na nivou od oko 40 miliona eura – kazao je za Pobjedu bivši direktor Fonda za zdravstvo Sead Čirgić.

On ističe da je već javno saopštio da predstavnici Ministarstva finansija obmanjuju javnost i da ukupne neizmirene obaveze bez intervencije MF-a do kraja godine ne mogu biti manje od 80 miliona eura, te da budžet za zdravstvo treba biti 400 miliona eura.

– Na dugom spisku pogubnih rezultata odlazeće vlade – zaustavljene EU integracije, blokada institucija sistema, upitno povjerenje NATO partnera, narušavanje međuetničkog i međunacionalnog sklada, poljuljana bezbjednosna situacija, gašenje Montenegro erlajnza, KAP-a, Novog duvanskog kombinata, tjeranje investitora, izostanak kapitalnih investicija, stvaranje gubitaških preduzeća i od onih koja su pozitivno poslovala, donošenje populističkih programa bez realnog pokrića sa dalekosežnim posljedicima po ekonomiju do zadnjeg izvještaja Stejt departmenta… nikako ne smijemo izostaviti narušenu funkcionalnost zdravstvenog sistema. Red je i da se adresira odgovornost – poručuje Čirgić.

Izbjeći kolaps

On pita nadležne da li se, prije nego odu kreatori navedenog stanja u državi, može dobiti odgovor iz kojih sredstava će se obezbijediti dodatnih minimum 70 miliona eura kako bi se izbjegao kolaps na kraju trećeg kvartala.

– Iako su predstavnici Ministarstva finansija u skupštinskom zasijedanju u decembru 2021. god. braneći predloženi budžet ubjeđivali i poslanike i crnogorsku javnost da je budžet održiv i da ne fali sredstava za zdravstvo te da su posebnu brigu iskazali prema zdravstvenom sistemu i da će ukupne obaveze na 31. decembar 2021. biti 40 miliona od čega će se na dospjele odnositi 20 miliona. Tada sam javno saopštio da predstavnici MF-a obmanjuju javnost i da ukupne neizmirene obaveze bez intervencije MF-a do kraja godine ne mogu biti manje od 80 miliona eura, te da budžet za zdravstvo treba biti minimum 400 miliona. A kako stoje stvari, prema dostupnim podacima, MF je ipak intervenisao prema zdravstvenom sistemu do kraja 2021. god. i obezbijedio dodatnih 21 milion eura za potrebe zdravstvenog sistema.

-S obzirom na nivo transparentnosti odlazeće vlade o tome javnost nije obaviještena, a to znači da je FZO umjesto planiranih 303 miliona potrošio 324 miliona eura. No, i pored te intervencije ukupne obaveze zdravstvenog sistema koje iskazuje FZO na kraju 2021. god. iznose 60 miliona eura (21 + 60 = 81 milion eura bio bi iznos obaveza bez intervencije MF-a), od čega su dospjele oko 30 miliona, i jos 30 miliona eura u dospijeću. To znači da su se obaveze zdravstvenog sistema za samo godinu povećale za oko 20 miliona eura odnosno oko 50 odsto. Ne postoji zdravstveni sistem koji nema neizmirenih obaveza, i tu nije ništa sporno, ali jako je značajan podatak kolike su jer opterećuju u manjoj ili većoj mjeri upravo u zavisnosti od tog iznosa funkcionalnost zdravstvenog sistema. Podsjećanja radi, u periodu od pet godina prije toga te obaveze su se održavale na nivou od oko 40 miliona eura – zaključuje Čigić.

Porast neizmirenih obaveza

Ističe da su ovi podaci bitni da bi znali što da očekujemo ove godine od zdravstvenog sistema, a stvari stoje ovako:

– Zdravstveni sistem je prošle godine imao potrošnju od 344 miliona eura (324 miliona izvršenje budžeta FZO + 20 miliona rast neizmirenih obaveza = 344 miliona eura). Opredijeljeni budžet za ovu godinu je 332 miliona eura, znači 12 miliona eura manji od potrošnje iz prošle godine. Podsjećam da je programom ,,Evropa sad“ planirano povećanje zarada u zdravstvu između 30 i 40 odsto za što je neophodno obezbijediti dodatnih 26 miliona eura. Dakle, ako bi se zadržali na nivou potrošnje iz prošle godine, a nije mi poznat nijedan sistem zdravstva koji je imao pad u potrošnji, budžet za zdravstvo bi trebao iznositi minimum 370 miliona eura (344 potrošnje + 26 zarade). S obzirom na to da su ukupne obaveze 60 miliona, a dospjele 30 miliona, neophodno je bilo planirati jos tih 30 miliona neizmirenih obaveza, što nas dovodi do potrebnog iznosa za zdravstveni sistem od minimum 400 miliona eura. Da zaključim, ukoliko se ne obezbijedi dodatnih 70 miliona eura zdravstveni sistem će doživjeti kolaps na kraju trećeg i početkom četvrtog kvartala, a do tada ćemo svjedočiti sve češćim problemima u funkcionisanju sistema zdravstvene zaštite (nedostatak ljekova i medicinskih sredstava, sve duže liste čekanja i dr). I pored te intervencije ukoliko je bude, a nadam se da hoće, neizmirene obaveze na kraju ove godine bile bi oko 40 miliona eura. Zato kada govorimo o rezultatima odlazeće vlade nikako ne smijemo izostaviti i ovaj porast neizmirenih obaveza za 20 miliona eura i manje planiranih 70 miliona eura čime je ugrožena održivost zdravstvenog sistema – zaključuje Čirgić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content