BURNOUT SINDROM SAGORIJEVANJA JE BOLEST MODERNOG DOBA

Piše: Milanka Ćorović Objavljeno: 11/02/2020
featured image

Burnout sindrom je izgaranje na poslu, a prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti  predstavlja stanje sa simptomima iscrpljenosti ili manjka energije, povećane mentalne distance od posla ili osjećanja negativizma u vezi sa poslom i smanjene profesionalne efikasnosti.

Faze burnout sindroma

  1. Napetost, nesanica, aksioznost, pojačano znojenje i slično.
  2. Čuvanje energije kao metod kompenzacija stresa – kašnjenje na posao, odlaganje zadataka, izolacija, odavanje porocima, cinizam i ogorčenost.
  3. Okolini vidljive značajne promjene – hronična depresija, izbjegavanje kontakta sa bližnjima i povremene suicidalne misli.

Simptomi koji karakterišu ovaj sindrom mogu se podijeliti u tri grupe:

  1. Emocionalni simptomi: gubitak motivacije, osjećaj neuspjeha i bespomoćnosti pesimistični i cinični stavovi, gubitak povjerenja i samopoštovanja…
  2. Ponašajni simptomi: izolacija  od drugih, mehanizam odbrane projekcija, pad koncentracije…
  3. Fizički simptomi: učestali umor, pad imuniteta, učestale glavobolje, bolovi u leđima ili mišićima, promjene u apetitu, poremećaji spavanja…

Istraživanja pokazuju da su ovom sindromu najizloženije visoko odgovorne osobe, sklone perfekcionizmu, niske frustracione tolerancije, sa izraženom potrebom za kontrolom. Pored toga često su kompetitivne i pesimističe.

FAZA MEDENOG MJESECA – Posao vas veseli, ispunjeni ste entuzijazmom, osjećate se ispunjeno, nijedan zadatak vam nije pretežak.

REALNOST – Uočavate da ipak nije sve tako savršeno, šef/ica vam postavlja sve više i sve teže zadatke. Vi se sve više trudite, radite napornije, razočarenje i frustracija postaju svakodnevica. Započinju ogovaranja i podmetanja na radnom mjestu, kući dolazite sve kasnije, a prekovremeni sati se ne plaćaju. Shvaćate da vas posao ne zadovoljava ni socijalno ni finansijski.

FAZA RAZOČARANJA – Upali ste u zatvoreni krug – postajete umorni i nervozni, naglo mršavite ili se debljate te imate problema sa spavanjem. Osjećate ljutnju i krivite druge za ono što vam se događa. Otvoreno počinjete biti kritični prema nadređenima i kolegama. Osjećate se bespomoćno. Anksioznost i depresija postaju dio vaše svakodnevnice, često ste bolesni.

ALARMNA FAZA – Iscrpljeni ste, vaše mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imate osjećaj stalnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe. Osjećate se nesposobnima da napravite bilo kakve promjene u svom životu. Ova faza je ozbiljna i ako ne potražite pomoć može ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Život vam se sada čini poprilično besmislenim i osjećate konstantni očaj.

KAKO POBIJEDITI BURNOUT SINDROM?

Kako biste se mogli nositi sa sindromom izgaranja, okrenite svoj život u smjeru prema drugim ljudima.

1. Društveni kontakt je prirodni lijek za stres, a posebno za burnout.

Ako imate osobu od povjerenja koja je ujedno i dobar slušatelj, razgovor licem u lice će vam biti jedan od najbržih načina za smirivanje i ublažavanje simptoma. Osoba s kojom razgovarate ne mora biti u stanju popraviti vašu situaciju, već samo mora znati aktivno slušati i biti uključena u ono što govorite.

Nadalje, osobe koje su vam najbliže (npr. partner/ka, porodica, prijatelji) vas mogu ojačati i ohrabriti.

2. Pokušajte ograničiti kontakte s negativnim ljudima.

Druženje s negativnim ljudima može značajno uticati na vaš pogled na svijet. Njihov glavni cilj je žaliti se na sve što ne valja bez ikakve želje za promjenom, a to može utjicati na vaše raspoloženje i emocije. Stoga se pokušajte okružiti pozitivnim ljudima ili barem naučite kako biti pozitivan te svojom pozitivnošću zarazite i druge.

3. Upoznajte nove ljude.

Nikada nije kasno za upoznavanje novih ljudi i stvaranje snažnih prijateljstava, posebno ako trenutno osjećate da nemate nekoga kome se možete obratiti. Život je nepredvidljiv stoga nikada ne znate ko će se pojaviti na vašem životnom putu.

4.Naučite uzeti pauzu.

Osobe koje doživljavaju burnout, često ne znaju prepoznati pravi trenutak u kojima im tijelo javlja da treba odmor. Ako uzmete kratak odmor za sebe, nemojte misliti da ste sebični ili da radite nešto što nijeste zaspužili. Kako biste mogli voljeti druge, biti dobri prema njima i dobro obavljati svoj posao, prvo morate znati voljeti sebe i znati si pomoći.

Čim osjetite simptome burnouta, posebno kada ste na poslu, ako ikako možete iskoristite barem jedan dan godišnjeg odmora i privremeno izađite iz situacije koja vas pritišće. Iskoristite to vrijeme za kvalitetno punjenje baterija te učite i slijedite metode opuštanja i oporavka kako biste se snažniji vratili svojim obavezama.

5. Naučite postaviti granice.

Nemojte pretjerivati i naučite pronaći mjeru u svemu što radite. Jako je važno znati reći „ne“ određenim ljudima i zahtjevima koji vas neprestano iskorištavaju ne uzimajući u obzir vaše granice. Ponekad morate reći „ne“ kako biste mogli reći „da“ obavezama koje želite ispuniti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content