Beganaj: RE populacija bez obrazovanja i zaposlenja nema uslova za bolju budućnost

Piše: Objavljeno: 05/10/2021
featured image

Položaj romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou. Ugovoreni brakovi, neobrazovanost i prosjaćenje, najveći su problemi s RE populacije kod nas. Da bi došlo do promjena i da bi se pripadnici RE populacije integrisali u društvo, potrebno je da ta populacija unutar sebe izvrši promjene.

To je poručio Sokolj Beganaj, predstvanik RE iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava gostujući u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj televiziji.

Beganaj upozorava na fenomen ugovorenih brakova prevazilazi granice naše države.

“RE populacija ovo vidi svoju tradiciju i kao običaj, međutim maloljetnički brakovi su štetni i unazađuju RE. Ukoliko djeca stupaju u brak i dobiju djecu, nemaju lična dokumenta, nemaju obrazovanje – to vuče siromaštvo. I onda ne možemo kriviti državu”, rekao je Beganaj.

Da bi se desila integracija i promjena, kaže, treba da se desi iznutra i da postoji organizovanost i saradnja, kao i zainteresovanost Roma, piše portal gradski.me.

Položaj Roma u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, nije na zadovoljavajućem nivou, ali, kako ocjenjuje, država je napravila određeni pomak kada je u pitanju uočavanje problema za integraciju ove populacije u društvo, i da je sada je vrijeme da se problemi sistemski rješavaju.

Beganaj kaže da su najveći izazovi oni koji se tiču obrazovanja populacije, odnosno mali broj onih koji imaju visoko obrazovanje, što određuje i dalje zapošljavanje.

“Nedostatak obrazovanja uz nepismenost je jedan od problema prilikom zapošljavanja. U zadnje vrijeme se povećava svijest romsko egipćanske polulacije o važnosti obrazovanja. Oko 500 ili 600 učenika smo imali u osnovnim škola,a, a 50-60 u srednjim školama. Zahvaljujući sinergiji i zajedničkim aktivnostima smo uspjeli da popravimo te brojke”, kazao je Beganaj.

Poručio je svim pripadnicima romsko-egipćanske populacije da bez obrazovanja, nema zaposlenja, a ni uslova za bolju perspektivu i budućnost.

U cilju suzbijanja prosjačenja djece i maloljetnika, prije par mjeseci je donesen protokol koji državnim institucijama jasno pokazuje korake koje je neophodno preduzeti kada dodđe do evidentiranja ovog djela, kaže Beganaj.

“Svaki građanin može da pozove broj policije koja zna svoju dužnost , zna se gdje će voditi to dijete i kakao će razgovarati sa njima. Ne možemo prekinuti svu tu pojavu ali možemo raditi na tome. Postoji poseba ustanova u Nikšiću koja se brine o njihovim potrebama i ponovnoj integraciji u društvu. Planirano je otvaranje još takvih institucija, na sjeveru, primorju i ovdje u PG”, kazao je Beganaj.

Smatra da je međusobna saradnja institucija, civilnog sektora, NVO i lokalne zajednice od ključne važnosti, te da je važno koristiti fondove koji postoje za unaprijeđenje zajednice.

“Ministarstvo pravde i ljudskih i manjinskih prava ima svoje konkurse za NVO koje se bave problemima romske populacije. Osim našeg, postoji fond za manjine, Centar za kulturu i razne evropske organizacije. Dakle, široka lepeza fondova da se radi na rješavanju ovog problema”.

“Jedino ukoliko mi prihvatimo pomoć da radimo nesto za našu zajednicu možemo iskoristiti ono sto nam se pruža spolja. Romi su zatvoreni, oni ne žele sve pokazati drugima. Kada bi se sve javno govorilo, dosta RE bi moralo krivično odgovarati. Svima koji gledaju emisiju , poručio je da ugovoreni brakovi ne vode nikuda, osim u soromaštvo”, kazao je Beganaj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content