Apel Žena Crne Gore: Ne u naše ime

Piše: Objavljeno: 07/03/2021
featured image

Žene Crne Gore, nestranačke ličnosti, u susret 8. martu, prazniku žena, upućuju javni apel aktuelnoj vlasti, ali i svim političkim subjektima i javnim djelatnicima, povodom socio-političkih dešavanja i klerofašizma u Crnoj Gori. 

,,Pozivaju se svi, koje dijele iste vrijednosti i stavove iskazane u ovom apelu, da svojim potpisom doprinesu borbi za ljudska prava i prava žena u crnogorskom društvu”, navodi se u apelu.

Tekst apela:

,,Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog društveno-političkog stanja u Crnoj Gori u kom prepoznajemo zlokobni duh devedesetih godina prošlog vijeka koji nas je, u civilizacijskom pogledu, ne samo vratio decenijama unatrag, već se posljednjih godinu dana vratio kao višestruki ojačani monstrum koji hara našim svakodnevnim građanskim životima. Mi nećemo ćutke posmatrati aktuelnu klerikalizaciju i davanje religioznog karaktera državnim institucijama, koji ugrožava sve razvojne interese ove zemlje i čini crnogorsku perspektivu nedosljednom i nejasnom! Upozoravamo na repatrijarhalizaciju, fašizaciju, militarizaciju i retradicionalizaciju našeg društva, kao i nasilnu normalizaciju nacionalizma i šovinizma bilo kog prefiksa, koji produbljuju postojeće podjele i stvaraju nove. Borile smo se protiv ovoga cijelog života i nastavićemo našu borbu! Zato:

Izražavamo zabrinutost zbog relativizacije opštih civilizacijskih vrijednosti.

Izražavamo zabrinutost zbog istorijskog revizionizma, izvrtanja i pervertiranja vrijednosti, principa i činjenica.

Izražavamo bijes zbog negiranja genocida u Srebrenici i zbog izostanka javnog izvinjenja na tako opasne riječi. Iskazujemo užasnutost zbog građenja spomenika ratnim zločincima i zbog situacije u Beranama gdje se predlaže imenovanje ulica po osudjenim ratnim zločincima.

Izažavamo zabrinutost zbog postojećih tenzija i produbljivanja nacio-etničkih-vjerskih razlika.

Izražavamo zabrinutost zbog stvaranja društva u kom se zapošljavaju „eksperti“ po mjeri (sve češće rodbinskoj) partija iz revanšističke vladajuće koalicije i po diktatu Srpske pravoslavne crkve.

Izražavamo zabrinutost zbog trenda re-patrijarhalizacije uloge žena u društvu, smještajući je nanovo u kontekst mašine za reprodukciju, koji generiše nacionalističke, fašističke i nacističke ideje. Posebno zabrinjava što se ovaj trend diktira sa najodgovornijih državnih funkcija. 

Izražavamo zabrinutost zbog polarizacije medija i učestalih prijetnji usmjerenih prema predstavnicima medija. Demonizuje se tzv. „režimski“ javni servis, a favorizuju medijske kuće koje promovišu senzacionalizam i tabloidne sadržaje. Prijeti se otkazima, medijskim (i drugim) linčom profesionalnim novinarima, posebno novinarkama koje problematizuju sve prisutnije desničarske pojave u društvu.

Izražavamo zabrinutost zbog promovisanja klerofašističkog i fanatičnog modela pravoslavlja unutar koga nema prostora za druge vjerske, rodne, rasne, ideološke identitete. 

Užasnute smo osvitanjem fašističkih natpisa na džamijama širom Crne Gore.

Izražavamo zabrinutost zbog retorike koja sve više poistovjećuje pravoslavlje sa srpskim nacionalnim identitetom uvodeći ga kao uslov sine qua non bez čega se ne može razumjeti crnogorski identitet.

Upozoravamo na zdravstveni sistem koji ističe/favorizuje jednu vjersku zajednicu i na selektivnu primjenu mjera zabrana ulaska u zdravstvene objekte, koje se ne odnose na svještenstvo Srpske pravoslavne crkve, posebno u trenucima kada su, zbog pandemije, dovedena u pitanje vitalna ljudska i ustavna prava stanovništva. Ne želimo selektivna ljudska prava i zahtijevamo ravnopravnu i jednaku primjenu zakona, mjera i propisa za sve građane Crne Gore.

Izražavamo zabrinutost zbog manipulacije činjenicama i statističkim podacima o zastupljenosti pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori. Sa zvaničnih adresa nam se poručuje da „više od 80% građana Crne Gore jesu vjernici Srpske pravoslavne crkve“, dok zapravo jedini ozbiljni podaci iz višegodišnjih istraživanja ukazuju da se radi o oko 40% vjerujućeg stanovništva, što smatramo opasnom demagogijom diskriminatornih namjera. Takva manipulacija vodi i uskraćivanju vjerskih prava pravoslavnih Crnogoraca i Crnogorki. 

Izražavamo zabrinutost zbog reperkusija koje pro-velikosrpska politika ima na svijest pojedinaca, budući da se aktivno radi na legitimizaciji samo jednog, kvazi-dominantnog, kvazi-srpskog identiteta, koji se rasplamsava retorikom mentaliteta žrtve i višegodišnje diskriminacije. 

Izražavamo zabrinutost zbog djelovanja resora od vitalnog značaja za napredak našeg društva kakvi su kultura, obrazovanje i nauka i načina na koji se vodi. Izražavamo duboko razočarenje definicijama upućenim od strane predstavnice tog resora, kojima se paušalno procjenjuje feminističko od nefeminističkog djelovanja i na taj način se banalizuju razni feministički pokreti, ali i afirmiše retrogradna i nazadna svijest o značenju i ulozi žene u društvu.

Umjesto obećane legitimne borbe protiv korupcije i devastacije kulturne i prirodne baštine – zaostavština tridesetogodišnjeg nemara prethodne vlasti – nova vlast razbuktava konzervativne, nazadne, fašistoidne iskre koje, na ekstremno revanšistički način, produbljuju razlike među ljudima, manipulišući nezadovoljnim stanovnicima koji godinama ne pronalaze šanse za ličnu afirmaciju. 

U ime civilizacijskih vrijednosti pretočenih u snagu ljudskih prava među kojima feministička anti-fašistička borba predstavlja najviši standard humanizma, od aktuelne (i svake buduće) izvršne i zakonodavne vlasti tražimo:

1.Da poštuje Ustav Crne Gore;

2.Da se promoviše građansko društvo, tj. da se promovišu multi-nacionalne/etničke/religiozne i druge vrijednosti različitosti, vrijednosti otvorenog sekularnog društva;

3.Da promijeni aktuelnu retoriku govora mržnje, da javno osudi i procesuira svaki slučaj govora mržnje bez izuzetka, posebno kad dolazi od predstavnika/ca nove vlasti, što bi retoričkom pristajanju uz principe i vrijednosti tolerancije, socijalne pravde, multikulaturalizma i multikonfesionalnosti dalo stvarno utemeljenje;

4.Da, bez oklijevanja, napravi distancu od svih fašističkih projekata, sa bilo koje strane da dolaze, a posebno od pokušaja eliminacije i asimilacije drugih i drugačijih, uz to brižno čuvajući ustavni poredak države i građanski i sekularni karakter društva. Tražimo da se političko vođstvo javno i zvanično distancira od veliko-srpskih projekata. Ovakva praksa ugrožava mir i bezbijednost svih građana/ki Crne Gore koji pripadaju različitim etničkim, konfesionalnim i kulturnim grupama i koji dobro pamte učinke košmarne politike devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

5.Da prestane sa bilo kakvim potenciranjem i produbljivanjem nacionalnih i vjerskih razlika među građanima, kao i sa izjednačavanjem nekadašnjeg projekta veliko-srpske hegemonije sa srpstvom kao ličnim opredjeljenjem Ovakav projekat ne predstavlja niti Srbe iz države Srbije niti Srbe u Crnoj Gori!.

6.Da se nedvosmisleno odredi prema genocidu u Srebrenici, pronađe i procesuira krivce za zločin u Štrpcima, usvoji prijedlog Rezolucije o genocidu i Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola. 

7.Da prestane da koristi nacionalističku i fašističku ikonografiju u zgradi Parlamenta, na ulicama ili bilo gdje u javnom (realnom ili virtuelnom) prostoru.

8.Da osnaži razne edukativne programe i na zakonima zasnovane mjere koje osiguravaju slobodu govora i medija i da na adekvatan način procesuira ugrožavanje prava i zaštiti bezbjednost novinarki i novinara.

9.Da postavi očuvanje i unapređenje ljudskih prava kao neupitan prioritet u svim oblastima života. Naročito upozoravamo na pokušaje ograničavanjaseksualnih i reproduktivnih prava žena, a posebno prava i sloboda LGBTQ zajednice.

10.Da se škole i bolnice ne politizuju i da se ne pretvore u crkve. Umjesto vjeronauke, obrazovanju su potrebni izborni predmeti poput Istorije religija i Istorije pola/roda, a bolnicama stručni kadar, koji se rukovodi Hipokratovom zakletvom i oslanja na svoje naučno obrazovanje, a ne na religiozna obilježja (ma koje religije) i kler.”

Apel se može potpisati na strani http://neunaseime.me/

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content