Cijene nafte pale

Piše: Objavljeno: 24/04/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Kraj aprila donio je inicijativu prodavaca na svjetskim naftnim tržištima, pa su cijene a sedmičnom nivou pale više od pet odsto.

Takva korekcija bila je i logična nakon četiri sedmice rasta, jer se očekuje slabljenje potražnje, s obzirom da će centralne banke zbog visoke inflacije najvjerovatnije nastaviti da podiž kamatne stope, prenosi SEEbiz.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 5,4 odsto na 81,66 dolara, dok je na američkom pojeftinio 5,6 odsto na 77,87 dolara.

Nakon četiri sedmice rasta cijena zbog očekivanja da će potražnja ojačati, prošle sedmice su cijene pale jer je vrlo izgledno da će američka centralna banka nastaviti da povećava kamatne stope.

Iako inflatorni pritisci u SAD-u postepeno popuštaju, dok se rast ekonomije usporava, to je, čini se, i dalje nedovoljno, pa čelnici Feda poručuju da će nastaviti da podižu kamate.

Zbog toga se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 80 odsto šansi da će Fed na sjednici početkom maja povećati kamate za daljih 0,25 procentnih bodova, u raspon od pet do 5,25 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)