Vlada Hrvatske predložila zabranu rada nedjeljom

Piše: Objavljeno: 23/02/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Vlada Hrvatske je danas uputila u Sabor konačan predlog zakona o trgovini kojim se u načelu zabranjuje rad nedjeljom, uz mogućnost 16 radnih nedjelja godišnje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sjednici vlade u Zagrebu da model od 16 radnih nedjelja predstavlja “dobar balans”.

“Vjerujemo da će to doprinijeti pravima radnika, porodičnom životu i funkcionisanju svih u ovom novom režimu”, kazao je Plenković.

Prema predlogu, zakon stupa na snagu 1. jula ove godine, prenosi rtcg.me.

Konačni predlog izmena i dopuna Zakona o trgovini predviđa da radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, i da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i praznicima.

Trgovac samostalno određuje 16 radnih njedelja u godini, a u tim sedmicama, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15.

Predlogom zakona propisuju se izuzeci, između ostalog, za objekte u okviru željezničkih i autobuskih stanica, aerodroma i trajektnih luka, kao i za benzinske stanice, bolnice, hotele, prostore kulturnih i vjerskih ustanova, muzeje, kampove, otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima na pijacama i za prodaju na daljinu.

Povodom početka upisa narodnih obveznica, Plenković je rekao da je u prva 24 časa iskazan interes građana u visini od 220 miliona eura.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)