Za dvije godine 20 miliona više poslodavcima koji zapošljavaju OSI

Piše: Objavljeno: 18/10/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Za samo dvije godine iznos subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom uvećan je za 20 miliona eura. I dok u nevladinom sektoru i Fondu za profesionalnu rehabilitiaciju sumnjaju na zloupotrebe i traže izmjene zakona, iz Udruženja mladih sa hendikepom pozivaju nadležne da sve ispitaju i kazne one koji to pravo krše kako se ne bi urušavao ugled svih osoba sa invaliditetom.

Za subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom ove godine biće isplaćeno 34 miliona eura što je za čak 20 miliona više nego 2022, piše rtcg.me.

Taj rast za samo dvije godine u NVO sektoru kažu izaziva sumnje na zloupotrebe ovog zakonskog prava u praksi.

Ines Mrdović, iz Akcije za socijalnu pravdu kažu da mnoga lica sa invaliditetom bukvalno sada osnivaju sopstvene firme i onda daju sebi zaista velike iznose zarada.

“Neprirodno je da zarada premjera bude oko 2.000 eura, a da neko lice dobija 7 ili 8.000 eura mjesečne plate, a da pritom nema neku posebnu poslovnu aktivnost”, kazala je ona.

U Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji isplaćuje subvencije primjećuju i još nešto.

“Prije deset godina kada su počele subvencije zarada licima sa invaliditetom, taj broj bio je negdje oko 200, 240. Sada ih je, kao što sam rekao, preko 5000.S druge strane” kazao je Denis Martinović, iz te NVO.

U Udruženju mladih sa hendikepom problematizuju kašnjenje isplate subvencija. Navode o eventualnim zoupotrebama komenatrišu kao dio negativne kampanje koja se vodi protiv zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

“Jer se šalje poruka da mi ne zaslužujemo visoke zarade i ako je neka zarada iole visočija od nekih standardnih da je automatski u pitanju zloupotreba”, kazala je Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom.

Zato za nadležne imaju i poruku.

“Mi bi smo voljeli i više puta smo pozivali Zavod za zapošljavanje i sve nadležne i inspekciju rada i neke druge da se uključe da informišu o tome ako ima zloupotreba ko su ti poslodavci,koliki je njihov broj, koliki je procenat i šta su učinili tim povodom”, kazala je Vujačić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)