Zatvorene platforme u Meksičkom zalivu podigle cijene nafte

Piše: Objavljeno: 17/09/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na 73 dolara, jer je uragan Francine zatvorio gotovo petinu proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva, potisnuvši u drugi plan zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu barelom nafte nakon podna trgovalo se po 1,4 dolara višoj cijeni nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice, od 73,01 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je bila viša 1,6 dolara i iznosila je 70,25 dolara.

Trgovci s pažnjom prate informacije o platformama u Meksičkom zalivu, zatvorenih zbog uragana Francine, prenosi seebiz.

Francine je u glavnoj proizvodnoj regiji u Meksičkom zalivu zaustavila gotovo petinu proizvodnje sirove nafte i 28 odsto proizvodnje prirodnog gasa, objavio je u nedjelju američki regulator.

Proizvodnja nafte na platformama smanjena je zbog Francine 1,16 miliona barela, a proizvodnja gasa 131,3 miliona kubnih metara, prema Reutersovim dnevnim procjenama BSEE.

Ministarstvo energetike procijenilo je u ponedjeljak da će se proizvodnja u Meksičkom zalivu ove godine smanjiti 100 hiljada barela dnevno, na 1,8 miliona barela dnevno, uz udio u ukupnoj proizvodnji od 14 odsto.

Sjedinjene Američke Države (SAD) već šest godina drže poziciju najvećeg proizvođača nafte u svijetu, prema računici Ministarstva, i u decembru prošle godine proizveo je u prosjeku 13,3 miliona barela dnevno.

Poremećaji u američkoj proizvodnji potisnuli su u drugi plan usporavanje industrijske proizvodnje u Kini u avgustu. Smanjila se i prerada nafte u rafinerijama, peti mjesec zaredom, zbog slabe potražnje i nižih izvoznih cijena.

“Cijene je i u ponedjeljak podržavala zabrinutost za snabdijevanje, budući da su neki kapaciteti u Meksičkom zalivu i dalje zatvoreni”, navela je Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove.

Trgovci će ove sedmice s pažnjom pratiti i sjednicu američke centralne banke. Preovladava procjena da će Federalne rezerve (Fed) sniziti ključne kamatne stope za pola procentnog poena, a ne za četvrtinu, pokazuju podaci CME FedWatcha.

Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja, što može podstaći ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

“Međutim, ako ih Fed smanji za pola procentnog poena, to bi moglo nagovijestiti i slabost američke ekonomije, što bi u konačnom takođe moglo da raširi zabrinutost za potražnju”, napomenuo je Kelvin Wong iz OANDA-e.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak zbog praznika nije objavila koliko je prošlog petka koštao barel korpe nafte njenih članica. Prošlog četvrtka, cijena mu je iznosila 72,42 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)