Dolar ojačao

Piše: Objavljeno: 15/09/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Kurs dolara prema euru ove sedmice je porastao, nakon što je Evropska centralna banka smanjila kamatne stope, ali je taj rast bio minimalan, jer se očekuje da će i Fed smanjiti kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ove sedmice je oslabio 0,1 odsto na 101.11 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema euru ojačao 0,1 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1.1075 USD. Ipak, američka valuta je oslabila prema japanskom jenu, jedan odsto, pa je njen kurs potonuo na 140.85 JPY.

Evropska centralna banka smanjila je u četvrtak, drugi put ove godine, ključne kamatne stope za 0,25 procentnih bodova kako bi podstakla rast ekonomije eurozone.

Tako će kamatna stopa za refinansiranje banaka ubuduće iznositi 3,65 odsto, a kamata na prekonoćne depozite banaka 3,5 odsto. Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćaće kamatu od 3,9 odsto.Euro blago oslabio prema dolaru, ali se očekuje i reakcija američke centralne banke.

Zbog toga je euro oslabio prema američkoj valuti, ali blago.Očekuje se, naime, da će iduće sedmice i američka centralna banka, nakon višegodišnjeg vođenja monetarne politike, smanjiti kamate.

U fokusu ulagača bili su izvještaji o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli uticati na odluku čelnika Fed-a o kamatama na sjednici naredne sedmice.Izvještaji o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u avgustu pokazali su da inflacija slabi sporije nego što se očekivalo. Međutim, ti izvještaji nijesu promijenili uvjerenje ulagača da će Fed u srijedu smanjiti kamatne stope.

Pitanje je samo hoće li rez iznositi 0,25 procentnih bodova, što je izglednije, ili 0,5 procentnih poena. I dok je prema euru blago ojačao, dolar je prema japanskom jenu oštro pao.

Japanska valuta je u jednom trenutku u odnosu na dolar dostigla najvišu vrijednost u devet mjeseci, jer je zbog povišene inflacije u Japanu moguće da će tamošnja centralna banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)